ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:89/220)

Kruche ciasto 164

żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego

Luźna Kuchnia
Muffinki czekoladowo orzechowe 111

drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut

noteskulinarnyfiga
Kasza i spółka, warsztaty bezglutenowe. I dla kogo Toskania? 143

będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch

KUCHARNIA
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 137

kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki 30% sól pieprz A jak to zrobić: Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem. Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Masę

Kuchnia w opałach
Kotlety z udka kurczaka w cieście z płatkami migdałowymi 172

znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Naleśniki z szynką i serem 176

Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z parówkami i serem 180

jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić

Kto ugości moich gości?
Babka dwukolorowa 159

jasną (większą), a drugą (mniejszą) należy wymieszać z łyżką kakao. Przygotować formę na babkę z kominkiem, którą należy dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw do formy wlać jasne ciasto (fot.1) a następnie ciemne (fot.2). Piec w temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.Źródło: wkuchennymoknie

Świat Ciasta
Prosty chleb na zakwasie 228

mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast

Z butelką mleczka w tle
KOPERTY Z PIECZARKAMI 211

Danie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody

Z Majeczką w kuchni
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 194

jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy

Walijskie Pichcenie
Tarta z zielonymi szparagami 214

zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250 g mąki pszennej150 g zimnego masła 1 łyżeczka soliszczypta cukru1 jajko1 łyżka mlekaNa farsz:3 jajka120 ml śmietany 30%75 g sera feta10 - 12 zielonych szparagówsólpieprz czosnkowysuszony tymianek Wykonanie:Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio

Kulinarne przygody Gatity
TARTA z porem 182

pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi.Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z poremSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki80 g  zimnego masła1 jajko1 łyżeczka soli 1 łyżka wodyNa nadzienie:1 duży por15 dag boczku wędzonego1/2 papryki1/3 kostki sera typu fetagarść czarnych

kolorowotorcikowo
Szarlotka z beza 167

wodzie, odsaczamy i laczymy z jablkami. Gotowe nadzienie wykladamy na upieczone ciasto.Bialka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i maki. Przekladamy na jablka.Pozostala czesc ciasta wyjmujemy z lodowki i trzemy na tarce z duzymi oczkami bezposrednio na bialka.Szarlotke pieczemy przez okolo 40-45 minut w temp. 180°CSmacznego

Przysmaki Karolki
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 282

smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy

W kuchni Karmel-itki
Kołacz z czereśniami 148

zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec

Z miłości do słodkości
Łatwy makowiec 406

gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Puszysta babka cytrynowa 416

ciepłe masło. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki lub formy na babkę. Formę na babkę, przed wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Lukier: Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem(...)było grudek.  Polewamy ciasto. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony Przepisy Kulinarne ze zdjęciami

Czerwona Porzeczka
"Słodkie środy" - Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami 155

masy stale miksując.  Uzyskujemy dość gęste ciasto.  Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki.  Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki.  Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy truskawki i rabarbar.  Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.  Podajemy posypując cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka 136

kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Jeżeli posiadamy gotowe tarte jabłka do szarlotki to wykładamy ja na ciasto a jeżeli nie to obieramy je i kroimy na plastry  smażymy na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( należy uważać aby ich nie przypalić) Pozostałą część

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe odrywane bułeczki 199

posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :) Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli

charlotte gotuje
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 169

cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią bulka tarta Jabłka: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) ½ szklanki brązowego cukru Czubata(...)wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt z wanilii i wodę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, a w tym czasie pozostałym ciastem wykładamy spód i ścianki natłuszczonej formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy niewielka ilością bułki tartej

Zawsze głodna!
Tarta z brzoskiwniami 149

umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca

Emcia Pichci
Biszkopt 339

delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy

mojewypiekiinietylko
Szarlotka / Apple Pie 143

Składniki / Ingredients:500 g mąki pszennej do ciast / 500 g wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar3 żółtka / 3 egg yolks1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tablespoon of baking(...)kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą

Projekty ze smakiem
Krokiety z pieczarkami i porem 234

pieprzdodatkowo: 1 jajkobulka tartaolej do smazeniaWykonanie:przygotowac ciasto na nalesniki.Do miski wsypac przesiana make,wbic jajka,dolewac stponiowo mleko z woda i przy pomocy trzepaczki balonowej wymieszac tak by ciasto bylo gladkie i bez grudek.Odstawic na 1 godzine.przygotowac farsz.Pieczarek jesli sa czyste najlepiej nie myc,tylko usunac papierowym recznkiem pojedyncze grudki ziemi.Zachowaja wowczs smakowity aromat.Zerzec grzyby na grubych oczkach tarki.Pora(...)zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku,a to dzieki bulce tartej wymieszanej z wiorkami kokosowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto marchewkowe z bitą śmietaną... 175

utrzeć z 3 minuty marchew starta na drobnych oczkach, wsypać do ciasta i utrzeć z 1 minutę tortownica 24 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut w 200C ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 449

przygotowuje, najpierw ułożyłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia truskawki, potem wyłożyłam ciasto i wstawiłam całość do piekarnika. Czy to jest trudne? Trochę jak tarta tatin, gdzie owoce również są na spodzie, a ciasto na górze, potem formę odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 318

Nakładać farsz i dobrze skleić, tak aby powstały podłużne lub okrągłe bułeczki. I farsz: pieczarki podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka). II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona w kostkę, podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ser żółty (starty lub pół plasterka). Bułeczki posmarować białkiem

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania