ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:95/220)

101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 193

składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki(...)pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki.  Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto

Symfonia Smaków
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 164

gorgonzoli,4 łyżki tartego parmezanu,3 jaja,2 ząbki czosnku,½ łyżeczki ziół prowansalskich,Sól i pieprz do saku,Granat,Oliwa truflowa.   Przygotowanie:W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy).Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające(...)ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta

SzczyptaSmaQ
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 252

Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego!  W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie.  Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko(...)niedobory ciasta palcami.  Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady

kuchnia do kwadratu
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 134

oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną(...)rozrobioną w szklance wody żelatynę.  Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą.  Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą.  Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
babeczki z dyni -- muffin di zucca 147

dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać go w piecu. Piec w temperaturze 200-250 stopni przez około czterdziestu minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką(...)ESECUZIONE Zucchine , carote e aglio tritati ( preferibilmente con piccoli fori ), la massa risultante aggiungere le uova , il sale , il pepe , lo yogurt , la farina , il lievito e completamente wymieszać.Ciasto dovrebbe avere entrambi i marroni non sono lisce , ma non di spessore . Grattugiate il formaggio . Stendere l'impasto su formochkam (ho silicone) . Cospargete con il formaggio grattugiato e inviarlo

w mojej kuchni
Ciasto zebra z kisielem i makiem 273

cukrem;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki(...)drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Gospodyni Miejska
Ciasto czekoladowe 359

utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki  wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do margaryny ciągle ucierając. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni

Anioły w kuchni
Ciasto czekoladowe 117

utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki  wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do margaryny ciągle ucierając. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni

Anioły w kuchni
Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso 200

znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie,  3 cebule,  750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako,  sól, pieprz,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  łyżka bułki tartej,  1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy(...)posiekany szczypior. Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry  na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 197

pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 70 minut. Gotowe ciasto przestudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem.Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie tego

mojewypiekiinietylko
Brownie z oreo 268

wiecie brownie to jedno  moich ulubionych ciast, bo jest po pierwsze mega szybkie, po drugie mega łatwe, po trzecie znika w tempie ekspresowym. Dzisiejsza wersja to połączenia mocno czekoladowego ciasta i ciasteczek typu oreo, które fajnie chrupią w cieście i nadają mu całkiem innego smaku. I zapewniam nie zmarnuje się wam ani jeden okruszek. Źródło.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju 293

maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć.Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.Równomiernie rozłożyć owoce. Kruszonka:  200g mąki pszennej,  120g cukru,  150g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier(...)zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.  Piec około godziny w temp. 170st. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził. Olej jest  tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii z najwyższej jakości nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych.  Rzeczywiście już

Z miłości do słodkości
Babka kajmakowa 286

pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.W

Gospodyni Miejska
Dyniowe szalenstwo 204

rodzina byla wrecz zachwycona takim menu.Pierogi z dyniaskladnikiPrzepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.farsz500g ziemniakow1kg miaszu z dyni0,5 szklanki tartego parmezanusol, pieprzgalka muszkatalowa1 cebulawykonanie:Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.Przygotowanie farszu:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez

Przysmaki Karolki
Ubijana babka cytrynowa 225

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)proszkiem do pieczenia.Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania