ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:101/220)

Kulebiak z borowikami w cieście 122

tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól Pieprz  Słodka papryka Wykonanie: Wyrobić cisto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, trochę ciasta zostawiamy do zdobienia na górze. Grzyby kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto, górę również przykrywamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach

Apetyczna babeczka
W poszukiwaniu babki 158

nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki(...)cukier waniliowy 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki smietany 18% 2 lyzeczki proszku do pieczenia 200g nutelli 3 lyzki rumu lub araku maslo do wysmarowania fremki bulka tarta wykonanie:Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci.Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem

Przysmaki Karolki
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12023

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy:  500ml mleka(...)mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki

Z miłości do słodkości
Karpatka 248

piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części i każdą z nich wyłożyłam na natłuszczone i obsypane bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem

Kulinarny Pamiętnik
Na co dzien i od swieta 132

zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie.Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent.Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy

Przysmaki Karolki
Pyszna crostata z dżemem i owocami 203

dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.  3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.  Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek,  2 łyżki cukru,  słoik powideł śliwkowych (mogą(...)zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód.  Posmarować dokładnie powidłami.  Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę.  Piec około 15-20minut w temp. 180st.  Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Zimowa szarlotka z bezą 162

Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce(...)Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w  formie. Posypujemy cynamonem, goździkami, kardamonem, mieloną i kandyzowaną skórka pomarańczową i rodzynkami.  W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.Gdy masa

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 208

łyżka oliwy z oliweksólNa nadzienie200 g białej surowej kiełbasykawałek cebuli200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanogałka muszkatołowasól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIANajpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać(...)tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać. Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta. Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i   wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron. Układać na tacy, posypać mąką

zielonacukinka
Keks 226

Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość, a umieszczone w nim bakalie nigdy

Świat Ciasta
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 195

pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić.  Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu

kolorowotorcikowo
Paszteciki z kapustą i grzybami 381

kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej,  1 szklanka suszonych borowików,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka przyprawy do dań z kapusty,  3 cebule,  2 liście laurowe(...)czasu do czasu.  Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec

Z miłości do słodkości
Tarta cappuccino 377

już dość dawno temu i przez zupełny przypadek. W związku z małą okazją potrzebowałam przygotować ciasto. Tylko jak to u mnie bywa chciałam, aby nie było banalne. Nie piekę często, ale gdy już to robię staram się stawiać na coś nowego lub moją sprawdzoną tartę. Tym razem było 2w1. Początkowo miałam przygotować tartę kokosową, którą już znacie. Jednak ostatecznie rano

Fabryka pomysłów
Seromak na kruchym cieście 435

łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka(...)pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić.Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy.Gotową masę rozsmarować na cieście.Masa serowa:  750g białego sera,  3 jajka,  300g cukru,  40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka

Z miłości do słodkości
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 213

stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni(...)Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g

Z miłości do słodkości
Pizza z miłością 200

pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę(...)myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania