i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki tartej. 2.Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy
Gotuj Z MuzykąPrzepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy w domu lubi ciasta z makiem, to smakowało bardzo :) Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis, to od razu skojarzył mi się z Patrycją z blogów Kosmetyczna Wyspa i Zakątek Pieguski(...)przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich
Codzienna kuchnia niecodziennakoncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim.Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowekskladniki: opakowanie ciasta francuskiego pol czerwonej papryki kilka oliwek 6 parowek cienkich 100g tartej goudy kilka galazek tymianku opcjonalnie ketchup wykonanie:Papryke myjemy i kroimy w kosteczke. Oliwki w talarki.Ciasto francukie dzielimy na kwadraty. Ja podzielilam(...)ramke okolo 1cm. Jesli lubimy mozemy posmarowac kazdy kwadrat odrobina ketchupu, ale nie jest to konieczne.Parowki przecinamy na pol i jeszcze raz na pol po dlugosci. Na kazdym kawalku ciasta ukladamy po 3 tak przeciete parowki. Posypujemy je papryka i oliwkami, a na koniec startym serem.Zapiekamy w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Trzeba sprawdzac by ciasto
Przysmaki Karolkiprzesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później
Pasja Smakupalma, cukier, cukier wanilinowy ubic mikserem z 5 minut - wsypać mąkę z proszkiem i mikserem z 1 minutę wymieszać - tortownica 24 cm, wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - do blaszki dać 3/4 ciasta, wyłożyć jabłka rozsmarować resztę ciasta na jabłkach i piec w 200C około 45 minut ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone, posypać pudrem cukrem ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubiękoniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.Piec ok. 35min w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku(...)minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut .Brzoskwinie pokroic na małe kawałki i poukładac na wierzchu ostudzonego ciasta
Słodkości i nie tylkomiski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć
Stare GaryKrokiety z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej. Składniki na 8-10 naleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz(...)jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki
prawdziwe jedzeniejednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)Składniki:- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.3. Wsypujemy mak.4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.6. Dolewamy olejek migdałowy7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy.7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C. 9. Dekorujemy polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkoszczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy(...)jednej dodajemy odłożone dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyklejało się do wałka, więc rozwałkowałam je między dwoma kawałkami folii) 3. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowaną połowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. 4. Na podpieczony
UgotujmyTo.plRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego
Miksturownikbardzo gęste. Przypominające ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak
Malinowe Pocałunkidelikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta zajmuje nam dosłownie chwilę. Oryginalny przepis zawiera jabłka, ale pomyślałam, że świetna też będzie ona z innymi owocami czy dżemem. Moja tym razem też ma jabłka, dlatego(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich przyprawę do szarlotki i cukier. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest niewyczuwalna, a wchłania sok, aby ciasto nie dostało zakalca) Na jabłka wylać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki
Fabryka pomysłów