ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:96/220)

CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU 131

białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.Żółtka ubijamy z cukrem.Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 30 minut / 180CWIERZCH:Brzoskwinie kroimy w kostkę.Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!!Do ugotowanego dodajemy owoce.Mieszamy i gorący

Ostra na Słodko
Wizyta w Szkocji 145

lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza. Wstawic do lodowki na okolo pol godziny, mozna dluzej.Lososia umyc, osuszyc i pokroic w kostke.Z polowy cytryny scieramy

Przysmaki Karolki
Szarlotka z różową pianką 360

pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).  Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier i kisiel wiśniowy. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę

Gospodyni Miejska
Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem 165

tworzac  owalny ksztalt.Brzegi  posmarowac mlekiem i posypac brazowym cukrem.Piec 25 minut na dolnej szynie piekarnika.Podgrzac w malutkim garnuszku konfiture i zaraz po wyjeciu ciasta z piekarnika posmarowac nia morele tworzac glazure.Moja tarte za dlugo przetrzymalam w piekarniku.Trzymajcie sie tych 25 minut,a morele nie beda wtedy tak pomarszczone jak moje.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto mleczne 516

pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Szybki jabłecznik 179

bułki tartej Składniki na masę jabłkową: 1 – 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na   placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać(...)Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną. Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać. Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Walijskie chleby z doniczek 143

chleby doprawia się zazwyczaj szczypiorkiem, szałwią, natką pietruszki i czosnkiem, choć można użyć innych ziół. Jeśli lubimy bardziej intensywny smak, możemy też dodać do ciasta nieco surowej, posiekanej cebuli i tartego sera. Nowe, nieużywane gliniane doniczki należy starannie umyć, natłuścić olejem w środku oraz na zewnątrz i wstawić kilka razy do piekarnika nagrzanego(...)Nalać do zagłębienia i oprószyć odrobiną mąki zebranej z krawędzi miski. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.2. Dodać wodę, roztopione masło, zioła i czosnek. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypywać mąką pszenną podczas wyrabiania. Zagniatać 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.3. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj natłuszczoną folią spożywczą i odstaw

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 410

pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23x33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną.Owoce: 1kg truskawek,  2 łyżki cukru. Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki(...)odsączyć. Zasypać cukrem, wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Kruszonka: 150g mąki pszennej,  100g cukru pudru,  2 łyżki cukru waniliowego,  100g masła. Składniki wymieszać, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp.180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 172

parmezanu albo mozarelliwiązanka zielonych szparag1 mała czerwona paprykakilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzświeży tymianekZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.Szparagom ułamujemy końcówki na długości(...)minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą 207

masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut  w temp. 190st.Beza: 5 białek,  200g cukru(...)Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście.  Piec około 40 minut w temp. 175st.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Ola in the kitchen

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 238

sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej(...)porzeczki.  Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku,  250g masła,  2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,  5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z kokosem 355

zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki:  2 białka,  150g cukru,  200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując(...)cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.  Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  500ml mleka,  2 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka cukru waniliowego,  200g masła.  W 2/3 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Przepis na kruche ciasto 228

Post Przepis na kruche ciasto pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Tarta z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 251

tarty są wspaniałe. Gdy już dobrze się opanuje przepis na ciasto to można całkiem fajnie pokombinować z farszem. Właściwie to powinnam to danie nazwać quiche, ponieważ spójności całemu farszowi nadaje masa jajeczno-śmietanowa, natomiast w zwykłej tarcie tego nie ma. Ale... czy to tarta, czy quiche...nieważne! Ważne, że smakuje fenomenalnie! Składniki: dwie szklanki mąki(...)pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz: pokrojone w plastry pomidory bez skórki

Mango Papaja
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 560

masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)temp. 180ºC i piec około 30-40 min. (do zarumienienia). Smacznego     Polecam również:     Ciasto drożdżowe z kruszonką

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania