pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;)Składniki ciasta:pół kostki miękkiego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka(...)tarce (lub rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka tartajajkoPrzygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone(...)dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek
Smakowity Blog KulinarnyCiasto z truskawkami przypominające drożdżowe...Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.Jednak upieczone bez dodatku drożdży.Z owocami i krusznką, polane lukrem.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej;1,5 szklanki białego cukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około
Gospodyni MiejskaCiasto na śmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300(...)mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna
Gospodyni Miejskażaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać
zielonacukinkawody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec(...)Następnie zagniataj ręką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ja zagniatałam ciasto wewnątrz garnka i dzięki temu nie brudziłam blatu. Przełóż ciasto do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz
Chilli Czosnek i Oliwastopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić(...)Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze ok. 15min w temp. 180st, aż wierzch się zrobi złocisty. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu. Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi(...)miski, w której jest już mielone mięso. Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać
Pasja Smakumąkę razem z orzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy
Słodkie Przyjemnościpuder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie(...)trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą kulę- dodajemy wydrylowane wiśnie- na to trzemy kakaową kulę- dodajemy nasze ubite białka- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche
Basia w kuchniszczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać(...)inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. Moje posty
Słodka Stronakawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie:Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)godzinę.Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę.W woku rozgrzać
Pasja Smakubrązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki formy. Schłodzić w lodówce aż stwardnieje. NADZIENIE 200 g ciemnej czekolady dobrej jakości(...)powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia, ubić i lekko ostudzić. Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji) na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann
KUCHARNIArozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy masę czekoladową do masy jajecznej, chwilę miksujemy (kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły.Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę na większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika
W kuchni Katiewyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp
Mia Cucina Sofieta