ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:87/220)

Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 584

Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami! 204

węgierki ja użyłam odmiany "Dąbrowiecka" Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi formy do tarty lub tortownicy, ułóż pokrojone w ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Ciasto pieczemy 55 minut

SMYKWKUCHNI
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 183

cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić kawałki jabłek w cienkie plasterki. Umieścić je w garnku z cukrem i połową soku z mandarynek. Podgrzewać(...)spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z zakręconą cukinią 167

Nie mogę się odczepić od cukinii, co post to coś nowego z cukinią właśnie :) Ale to może dlatego, że czuję w kościach, że lato się kończy

Z butelką mleczka w tle
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 216

Dziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie

Mia Cucina Sofieta
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 231

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski(...)dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części parówki nacinamy na głębokosć ok 1 centymetra i przeznaczamy na głowę, w którą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 205

łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie:  Przygotować kruche ciasto: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać(...)tartce o dużych oczkach. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez 20-25 minut. Polecam też tartę z porem

kolorowotorcikowo
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 134

dzięki naszym sponsorom, mogliśmy przygotować konkursy z nagrodami, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek(...)piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Tartę przykryć ubitą pianą. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut. Podawać

Kuchnia w opałach
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 175

razy tyle. Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby mi nie wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta. Składniki na dużą blachę: 750 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru(...)waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, przykryć ściereczką i pozostawić

Na słodko lub wytrawnie
Tarta jabłkowa 163

Wilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki:- 4 jajka- 1 kostka masła (20 dag)- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka mielonego imbiru- 3 jabłka- 3 łyżki dżemu wiśniowego- 1 galaretka wiśniowaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy(...)cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę (tężejącą) polewamy wierzch przestudzonego ciasta

Zainspirowana w kuchni
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 326

wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej(...)gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą w misce, ugnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka francuska z brukselką 135

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać(...)rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego

Jadło i czytadło
Tarta z cukinia i marchewką 297

pora na zjedzenie czegoś trochę bardziej zdrowego i tak powstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem.  Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka(...)łyżeczka mąki pieprz, sól  Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart,  jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy.  Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć

cookpl
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 750

PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko
Babeczki dyniowe 266

Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 250

napuszonego zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania