bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której ciasto po wyjęciu odwraca się i w zagłębienie nakłada krem. Formę mam od lat a leżała odłogiem. Niby prawie nowa bo używana może ze 2 razy
Smaczna Pyzakakao70 g masłaDodatkowo:tłuszcz do wysmarowania tortownicybułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicykolorowa posypkaPrzepis:Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy(...)jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy
Emcia PichciTruskawki królują wszędzie. Są tak sezonowe, że szkoda ich nie wykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni(...)cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier do smaku (ja dodałam cukier kokosowy ) Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Malinowe Pocałunkidwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne. Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły
Na słodko lub wytrawniesoczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;) SKŁADNIKI:( blacha 24 cm )CIASTO :* mąka – 450 g* cukier – 4,5 łyżki* woda – 4 łyżki* ciepłe mleko – 200 ml* świeże drożdże – 35 g* masło – 80 g* jajko(...)ciepłe miejsce.W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.Uwaga!Czas pieczenia zależy również
Ostra na Słodkosił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza tym, dodatkowych sił nigdy za wiele, tak mi się przynajmniej wydaje. Zapraszam na podwójnie czekoladową tartę!"Składniki: 150 masła200 g mąki100 g cukru 30 g owsianych płatów 1 jajko Krem : 180 ml śmietany 280 g czekolady 2 łyżeczki masła(...)zawijasy.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne
Słodkie Przyjemnościstrucla a rolada. Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy
Maminek kulinarnyWyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego).Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna
Gospodyni MiejskaZamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna i zafundować fajną przekąskę w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy
Malinowe Pocałunkidynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki(...)opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni, u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę
Kulinarne przygody Gatityryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-) Serek przekładamy do miski
kuchnia do kwadratuZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1(...)łyżka kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki solifarsz ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać
Stare Garypokroić na mniejsze cząstki. 2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy i nakłuć ciasto widelcem . 3. Jabłka ułożyć na spodzie i polać miodem. 4. Piec w temp 190 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mnieumiem się mu oprzeć. Przepis podkradłam mamie :) Jak zwykle okazał się niezawodny. Tym razem przygotowałam prostą pizzę z salami, pomidorem, czarnymi oliwkami i mozzarellą. Ciasto - mała porcja (na formę od tarty) 250 gram mąki 1/4 droższy 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz Wszystkie składniki zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Ciasto
Mój Smak na Życiecynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste. Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam
prawdziwe jedzenie