mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajafolią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza Podajemy
Luźna Kuchniawymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie
A Ty Smakuj Mniespód: Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały
Moje pyszne gotowanieKochani dziś mam dla Was przepis na tartę , którą zrobiłam z okazji dnia mamy:) Ponieważ zaczął się sezon truskawkowy właśnie te owoce pojawiły się na mojej tarcie :) ale również banany i winogrona:) ciasto: 160 g mąki 60 g cukru pudru 30 g kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego krem 500 g serka mascarpone pół
Cukier&Puder"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemnościminut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier
Słodkie PrzyjemnościLubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno! Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają
Słodkie PrzyjemnościNa początku należy połączyć zimne masło z mąką pszenną i cukrem pudrem, najlepiej sprawdzi się malakser lub blender, które w 15 sekund wymieszają wszystkie składniki.W
Kredowe MenuOstatni dzień roku... Czy Wam też ten dwa tysiące czternasty zleciał tak szybko? Bo ja mam wrażenie, że śmignął sprintem przez moje życie, pozostawiając pewien niedosyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatniej chwili krzątać się w kuchni jak mamy gości, można przygotować tartę/tartaletki z owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart.Tartaletki z owocami figi – składniki:Ciasto:150 g mąki75 g masła1 żółtko1 łyżka lub więcej zimnej wodyszczypta soliFarsz(...)Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję
UgotujmyTo.plPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilonyręcznie połączyć całość w jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową (fot.2), wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą. Źródło: eksplozjasmaku
Świat CiastaProsty, podstawowy przepis na kruchutkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze
Słodka StronaTo jest naprawdę mazurek, który każdy choć raz powinien zrobić. Zapach unoszący się w kuchni podczas jego przygotowywania, bezcenny! Smak niesamowity! Z doświadczenia Wam powiem tylko
Blondynka GotujeMoja psa ma depresję i syndrom Klusi. A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć.Pisałam ostatnio, że C. wrócił do
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy i mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Krem przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części
Ciastkozercyprzygotowujemy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy
Ciastkozercy