sól olejek waniliowy, drożdże suszone i ciepłe mleko. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość. Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką
Na słodko lub wytrawniejuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta
Smaczne Zdroweklarowanego masła4 jajka300 ml śmietany 18%1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę(...)złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego
Niezły Młyneksproszkowanych goździków ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka, lekko roztrzepane 40 g śmietanki 30% Po schłodzeniu ciasta, blat obsypać mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm .Włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 ºC. Nakłuć widelcem spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego
Anioły w kuchniPomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę(...)pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący.Całą gamę produktów znajdziecie tutaj
Z Majeczką w kuchnismaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać
Malinowe Pocałunkiłyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha: 30x40 Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Żelatynę(...)rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami
Bon Appetit MałgorzatyTym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :)Składniki:Biszkopt- 2 jajka- 2 łyzżi cukru- 1/3 szklanki mąki pszennej- 2 i
Zainspirowana w kuchniDrożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody(...)rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem. 3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy
zjem to blog kulinarnyDziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki(...)cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.Podajemy z lodami
BaRepasCiasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. 3. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy. 4. Na cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, kurczaka i rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć ze śmietaną i koperkiem. Zalać warzywa. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Pasja Smakucukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką w blaszce rozsmarować połowę ciasta i położyć dość duże banany resztę ciasta rozsmarować na bananach i poukładać wypestkowane śliwki piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone
W Mojej Kuchni Lubięsposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą(...)lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia
Grunt to przepis!likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu
KUCHARNIABardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale
Monia miesza i gotuje