ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:61/220)

Tarta serowa z truskawkami 256

ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach(...)szklanki kremówki* 300 g truskawek* cukier puderŚmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści.Truskawki umyć, osuszyć.Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę i ułożyć truskawki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek 161

Jeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze

Jadło i czytadło
Szpinakowe pierożki :) 117

ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być

vegetanie
Tarta ŻuraWinowA 288

dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną SMACZNEGO! Na sam koniec studzimy tartę

Luźna Kuchnia
Wąsate babeczki 191

dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę

Ciastkozercy
Babeczki cytrynowe z makiem 221

koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarta jagodowo-malinowa 288

Była malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram

OstryKęs
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 285

sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli.  Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki pszennej - 125 ml wody (ja użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta ze świeżym szpinakiem i sadzonym jajkiem 156

słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej

bistro mama
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 276

przedstawiam też 10 najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam!1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą

karmelowy
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 214

się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być pewni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kremem i figami 183

soli morskiej1 jajkoZ podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC. Foremki wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika

Food Square
Proste babeczki waniliowe 3338

dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta

Ciastkozercy
Babeczki mocno czekoladowe 227

uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 155

dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może

Ciastkozercy