przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy
Kuchnia Łukaszaszklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część na grubych oczkach.( rozkładamy(...)cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzygotować nadzienie, ubijając na sztywno białka z cukrem. Połowę masy wymieszać z jagodami i ułożyć na podpieczonym cieście, drugą połowę masy ostrożnie rozsmarować na pierwszej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec jeszcze przez 30 minut. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca, dla ozdoby można porozrzucać na niej kilka jagód
Passions hobbies lifespłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Zakryć papierem do pieczenia i wysypać(...)ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce.Dodatkowo:- 200g malin- 200g borówek- mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły puder)Owoce wyłożyć na tartę ( ja dałam truskawki, maliny i borówki - łącznie 400g), oprószyć mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowemniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy. Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem.Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem.Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy na tarce białą część ciasta
charlotte gotujeminut. Masa cytrynowa: Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa: Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam
Słodkości i nie tylkozapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto
Fabryka pomysłówSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła(...)posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem
Ala piecze i gotujewyłożyć na blaszkę. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Anikolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką
Na słodko lub wytrawnieborówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła ok. 70 gramów cukru pudru(...)stopni Wysmarować tłuszczem formę do tarty i wyłożyć ją schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni, można również wyłożyć folią aluminiową i wysypać "Jaśkiem" - ja tak właśnie zrobiłam. Dół nie urósł, a boki ślicznie się przypiekły i urosły tworząc miseczkę Włożyć ciasto do nagrzanego piecyka na 20 minut, ale po 15 minutach wyjąć i zdjąć folię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI(...)śmietana 36% – 100ml- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Wylewamy
Ostra na Słodkominut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI:( tortownica o średnicy 25cm)* jabłka – 800 g* jajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy.Usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na grubsze plasterki.Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę(...)oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej
Ostra na Słodkoubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych
kuchcikowniaśmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotachwsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto jabłka szara reneta - obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka zetrzećposypać cukrem i sokiem z cytryny skropić, odstawić na 15 minut 3 laski cynamonu zmieliłam w młynku do kawy(...)ciemne miejsce - odcisnąć starte jabłka z soku, dodać 1 łyżeczkę cynamonu, wsypać proszek budyniowy i wymieszaćtortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować palmą i tartą bułką3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia zimną kremówkę 36% ubić
W Mojej Kuchni Lubię