ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:59/220)

Tarta Tatin 163

jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu (uwaga na palce!). Posypujemy delikatnie cynamonem.  Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy w miarę szybko na wierzch jabłek. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy do środka formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy na kolejne 15 minut, żeby(...)bijącym sercem odwracałam formę, mając cały czas wrażenie że efekt moich starań wyląduje na podłodze. Ale udało się :) Tarta wylądowała dokładnie tam, gdzie powinna, czyli na paterze.Wyszła smaczna i niezwykle aromatyczna. Polecam wypróbowanie tego przepisu wszystkim fanom ciast z jabłkami

W poszukiwaniu inspiracji
Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe z truskawkami 244

Wspaniałe, pachnące truskawkami i rozchodzi się   w   iście ekspresowym tempie, ciasto z truskawkami. Delikatne w smaku, nie przesuszone, jak w przypadku biszkoptów. Dla mnie idealne. Uwielbiam truskawki, mogłabym jej jeść całym rokiem.   W sezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki(...)zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek.   Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotować formę   ( u mnie   z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 206

smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni 1 cebula(...)podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem 235

tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie jednak, quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego(...)smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Warzywa zdejmujemy z ognia

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta kakaowa z lemon curd 207

śmietanę , zimną margarynę i wszystko razem zagnieć . Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 25 cm . Ciasto nakłuć widelcem . Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia(...)wyciśnięciu przelać przez gęste sitko . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki udekorować tartę

Ala piecze i gotuje
Tarta wieloowocowa 167

spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza mandarynka(...)około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i  gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
jogurtowe ciasto z nutą cytryny... 264

jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia składników wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i mikserem połączyć składniki, do keksówki 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką przelać ciasto piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzone wyjąć z blaszki ciasto jest wilgotne, delikatne..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z różową pianką 185

ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ciasto kakaowe z malinami i śmietaną galaretkową... 239

dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - wlać ciasto i piec w 200C około 40 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody

W Mojej Kuchni Lubię
Czereśniowe Clafoutis 189

puder. Składniki sypkie należy wymieszać ze sobą. Następnie do mąki i cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około

Blondynka Gotuje
Marchwiowe z lukrem królewskim 363

Może ktoś pomyśli,  jak to marchewka do ciasta? Ale gwarantuję że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy(...)wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać

Ala piecze i gotuje
Babeczki kokosowe 166

babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego

Ciastkozercy
Poziomkowa tarta 201

Wczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki:na ciasto- 2 szklanki mąki- 1 kostka margaryny- 2/3 szklanki cukru- 2 żółtka- 2 łyżki śmietany- szczypta soli- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru(...)masłaoraz- 500 g poziomek- 1 galaretka poziomkowaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut w temperaturze 200 C po upływie tego czasu zciągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Najlepsze pierogi na Wigilię 410

Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe babeczki z galaretką 252

mojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł nawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem(...)pokrojoną galaretkę, mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania