ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:68/220)

Małe szarlotki 242

już jest zagniecione, wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego

Aga w kuchni
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 205

szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki cukru brązowego, 1 żółtko, szczypta soli, 2 czubate łyżki tartych migdałów, 1 szklanka wody, pozostałe składniki: 150 g serka Almette śmietankowego, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki cukru(...)łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki. Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem

Moniki Smakołyki
Tarta ze szpinakiem 242

baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki(...)ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto

Amatorka kuchenna
Babka adwokatowa 243

mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min.Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę

Mix smaku
Chleb na płatkach owsianych 196

czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.         Smacznego:)  Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 162

wycisnąć sok, dodać do ciasta.  Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z kruszonką 233

skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki  Wszystkie składniki wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
PIZZA Z KURCZAKIEM 1179

Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę puszki kukurydzy, połowę pokrojonej w piórka cebuli oraz połowę pokrojonej

Z Majeczką w kuchni
Bułki kukurydziane z papryką. 175

kubka ciepłej wody, około 39 stopni -łyżeczka soli -olej rzepakowy 3 łyżki Kawałek czerwonej papryki wkładamy na kilka godzin przed robieniem ciasta do zamrażarki. Przed wyrabianiem ciasta wyciągamy ją i trzemy na drobnej tarce. Łączymy mąki i sól mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i połową wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto

BaRepas
Uszka z grzybami prawie wigilijne 176

oliwyszczypta soliFarsz30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)cebulałyżka bułki tartej łyżka masłasól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam widelcem. Następnie dodaję małymi porcjami wodę i nadal zarabiam widelcem. Dodaję tyle wody aby ciasto uzyskało jednolitą gęstą konsystencję - ilość wody zależna jest od mąki(...)Kiedy wszystkie składniki połączą się przekładam na stolnice i zagniatam szybko ciasto aby było gładkie i plastyczne ( w razie konieczności dodaję wodę albo podsypuję mąką). Miskę oprószam  mąką i przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę

Magiczna kuchnia Darii
Szarlotka 363

35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując bułką tartą) i piec 20-30 min (do zarumienia) w temp. 200oC. Wyjąć blachę z ciastem z pieca i po chwilowym schłodzeniu posypać bułką tartą (żeby jabłka nie wsiąknęły) a następnie rozłożyć masę jabłkową na całej powierzchni. Całość przykrywamy pozostałą częścią (1/2) ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika temp. 200oC

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9234

wstawiamy formę do lodówki. Tym razem na minimum 2 godziny. Po tym czasie kroimy ciasto np. w kostkę lekko zwilżonym nożem. Przed samym podaniem posypujemy wierzch tartą czekoladą lub posypką. PS. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu jednego, maksymalnie dwóch dni od przygotowania. PPS. Jeśli nie będziecie podawać całego ciasta od razu i część zamierzacie

Ratunku obiad
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 676

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkamiSkładniki:2 szklanki mąki pszennej150g margaryny2 jaja1 szklanka cukru0,5 opakowania cukru wanilinowego

Smakołyki Bereniki
Jesienna chrupiąca tarta 223

słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto-  -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu(...)połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij

Z Kuchni Do Kuchni