ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:69/220)

Sękacz domowy- przepis podstawowy 355

Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy  po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy

NaKońcuJęzyka
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 192

masa się zważy.  Wszystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. Prostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone(...)cieście do połowy. Całość posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Migdałowa rolada z poziomkami 192

Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia

Monia miesza i gotuje
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 150

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp

noteskulinarnyfiga
Tarta śmietankowa z truskawkami 162

smakowo nieziemskie uniesienie ;) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka(...)Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Ja nie stosuje układania grochu czy innego obciążenia. Nie widzę takiej potrzeby, nakłucie widelcem zdecydowanie wystarcza. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2 łyżki

Mój Smak na Życie
1435. Migdałowe kruche ciasto 173

Takie kruche ciasto idealne jest jako spód do tarty albo jako spód do np.do sernika lub innego ciasta na zimno..a ja wykorzystałam do ... zobaczycie w następnym poście...napiszę tylko tyle..było pysznie... 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię

Moje domowe kucharzenie
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 403

pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Czekoladowo - Śmietankowe 250

Bardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą(...)żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj.Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół.Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie

Pasje Jolki
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 207

nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej a więc zdrowsze niż zupełnie z białej. Z filiżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Ciasto kruche: 200 g mąki razowej (ja używam mąki żytniej graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie(...)tarty o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić mały kawałek, rozwałkować i wykroić kształty liści. Wylepić formę ciastem. Wstawić listki i foremkę do lodówki na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Listki upiec na rumiano. Spód do tarty podpiec na blado złoty kolor. Nadzienie: Połączyć jajka, śmietanę, cukier i przyprawy

maniapieczenia
Sernik wiedeński puszysty 206

białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki

Na słodko lub wytrawnie
Papugowe ciasto 216

osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2). Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3). Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 396

wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy(...)poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony boczek i układamy małe różyczki brokułów. W wolne miejsca rozbijamy jajka (nieroztrzepane!). Doprawiamy solą i pieprzem  Całość przykrywany drugim płatem ciasta. Boki ciasta dociskamy do siebie widelcem tak aby się połączyły, a nadmiar ciasta przycinamy nożem. Ciasto delikatnie nakłuwamy starając się nie przebić żółtek. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika

IMPRESJA SMAKU
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 233

lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta na tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy(...)ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami 3 szkl. mąki* + szczypta soli 1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich* 1 szkl. cukru* 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. rozpuszczonego masła lub oleju Lukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta kakaowa z masą kokosową 252

Połączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem(...)trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki

Złote przepisy
Babeczki z jagodami 426

fioletowo).Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około

Ciastkozercy