chwaląc się.)Jeśli gdzieś znajdziecie albo kupicie jeżyny, ta tarta to najlepszy wybór, jakiego możecie dokonać. Serio!Tarta chałwowa z jeżynamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkonadzienie:200 g chałwy waniliowej200 g serka mascarpone2 jajka1,5 budyniu(...)cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając wystające brzegi.Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub grochem.Piec w 190 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować ten prosty przepis. Zapraszamy! SkładnikiKruche ciasto na spód100 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkęgarść orzechów laskowych zmielonych (razem z płatkami)2 żółtka3/4 kostki masła (wcześniej wyjętej z lodówki)ok. 1,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudruPrzygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę(...)masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego
Symfonia Smakównadaje się do publikacji na blogu;) Dziś wytrawna tarta z figami i dwoma rodzajami sera – specyficzna, nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami;) Ciasto: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g białej(...)agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego od formy na tartę, wyłożyć dno i boki formy. Opcjonalnie dodać obciążenie w postaci papieru do pieczenia i suchej fasoli, żeby ciasto się nie zdeformowało (jak w moim przypadku;) ). Piec 20 minut
Powiedz dietom niewymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 25x28, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem
Monia miesza i gotujełyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch
Anioły w kuchniDzisiaj prezentuję rewelacyjne cappuccino - kolejny świetny przepis Teściowej :)Ciasto kokosowe200 g wiórków kokosowych5 białek1 szklanka cukruBiałka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut.Ciasto kakaowe8 jajek250 g cukru160 g mąki4 łyżki ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut.Po upieczeniu przekrawamy na połowę. Masa5 żółtekcukier waniliowy3 czubate łyżki mąki pszennej1 budyń śmietankowy 3 szklanki mleka3/4 szklanki
Moje Kuchenne Rewelacjekolorach. Przygotowałam go w formie do tarty Termisil.składniki: 250 mąki pszennej100 g cukru pudru150 g masła lub margaryny 2 żółtka 100 g białej czekolady3-4 łyżki mleka400 g masy krówkowej waniliowejMąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć
Monia miesza i gotujeprowansalska Kamisczosnek granulowanysól z pieprzem KamisZagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić(...)piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut
Monia miesza i gotujebrzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną masę rozprowadzić
Kuchnia Ellieminimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto
Na słodko lub wytrawnieminimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto
Na słodko lub wytrawnieZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem(...)dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić
Moje domowe kucharzenieżeby podjąć wyzwanie, ale skoro przepis został oznaczony tak wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego.Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto(...)zbyt duża - moim zdaniem wystarczyłyby dwie trzecie, a może nawet połowa. Krem sam w sobie byłby lżejszy, i nie czuć by było smaku mąki - ja go odrobinę wyczuwam, ale C. twierdzi, że jestem przewrażliwiona. Truskawki są jeszcze niezbyt słodkie, ale to akurat dobrze - idealnie równoważą słodycz kremu. Pominęłam glazurę - dzięki niej tarta ładnie by się prezentowała
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można(...)Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli*, szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula. Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty
Chilli Czosnek i Oliwatarty ze szpinakiem i kurczakiem :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: filet z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników(...)podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy
Taste Of My Day