ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:48/220)

Gdy zlapie nas “zachciewajka” ...na troszke grubsza owocowa tarte 204

Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczonaw połowie ilości wody podanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.Ponakłuwać ciasto widelcem.Piec przez około 8 min w 180 st. C Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Rabarbarowe 223

papierem do pieczenia.Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem.Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru )ułożyć na całości rabarbar.Piec ok 50 min w 180'CJeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 196

jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (w zależności od tego, jak duża jest botwina). Piekarnik nagrzać(...)ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno botwinę (buraczki kroimy na zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać polewę na tartę wypełnioną

KUCHARNIA
Ciasto na koniec wakacji 256

rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Ciasto będzie dość lepkie. Formujemy z niego kolkę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinie. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart nasmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy na niego np groch(...)ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Wylewamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości wody. Gdy masa zastygnie dekorujemy tartę owocami, które wcześniej zanurzamy w przygotowanej galaretce. Ponownie odstawiamy do lodówki

Przysmaki Karolki
Zamiast gimnastyki. Dla zmęczonych i zapracowanych smakoszy. Cebula. 211

osób , które świadomie i chętnie dbają o swoją kondycję. Ja po prostu naprawdę nie lubię gimnastyki!   MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi(...)szerszej szklanki, na pewno znajdzie się sposób:)   Na środek każdej tarty nakładać konfiturę z cebuli, na nią plaster (solidny!) koziego sera i jeśli macie świeża gałązkę tymianku.  Dodatkowo udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni do momentu aż ciasta pięknie się zezłoci. Smacznego! * Autor: Anna Błońska, www.kopalniawiedzy.pl

KUCHARNIA
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 221

skórkę startą z cytryny  i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód(...)wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową

W poszukiwaniu inspiracji
Jabłecznik na cienkim spodzie 373

szklanki cukru pudruNADZIENIE:* około 1,5 kg kwaśnych jabłek* 1/3 szklanki cukru* 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem(...)Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić.Około 3/4  schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku.Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować. Przykryć jabłka ciastem. Wierzch ponakłuwać widelcem.Piec w 170 stopniach C przez 50 minut.Upieczony jabłecznik posypać cukrem

kolorowotorcikowo
ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 184

minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować

W Mojej Kuchni Lubię
Wakacje :) 176

przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.  Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.  Na patelni rozgrzewamy oliwę

vegetanie
śliwki z jabłkami ... 212

zważona - ale to nie przeszkadza wsypać mąkę z proszkiem i wyrobić mikserem na gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm-dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane ciasto rozsmarować w tortownicy i poukładać połowę jabłek na jabłka poukładać połówki śliwek na śliwki resztę jabłek piec w 200C około 40-45 minut ostudzone ciasto posypać pudrem

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa pizza 328

sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 377

jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam  ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość. Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Białka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta cytrynowa 227

zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Udało się !Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej*   80 g cukru pudru*     2 żółtka

kolorowotorcikowo
Clafoutis z truskawkami 206

się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy(...)zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec.składniki:2 jajka100 g margaryny lub masła75 g cukru160 g mąki150 ml mlekaok 250 -300 g małych truskawekFormę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka

Monia miesza i gotuje
Ciasto z truskawkami 276

proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta,cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości.  Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach(...)smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewany do formy i na wierzch wykładamy truskawki (większe należy pokroić). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 35 minut. Potem przez pierwsze15 minut studzimy w zamkniętym piecyku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach

Delicious Titbits