ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:44/220)

Pierożki spanakopitas. 217

szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy  na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony(...)dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą  i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając

Malinowe Pocałunki
Ciasto orzechowo - serowe 345

Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe: Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą

Słodkości i nie tylko
Aromatyczna szarlotka 340

Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, owinąć folią i wstawić do lodówki. Prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć(...)gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Prosty i szybki jabłecznik 376

posypaniaPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy jajka z cukrem.Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkęi proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.Jabłka kroimy w plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,posypując je cynamonem.Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.      Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem.Posypujemy cukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty makowe 164

makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Następnie wykładamy na 4 małe foremki do tart lub jedną dużą formę

Przysmaki Karolki
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 261

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko

głodny alergik
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 264

Słodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100(...)kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy

kulinarnyJa
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 329

Srata-tata czyli tarta stracciatella :)  Zapraszam na tartę z białej czekolady i mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Przepis na tę tartę znalazłam na stronie ŚWIAT WYPIEKÓW. Już prawie miałam zrezygnować z pieczenia, bo nigdzie nie mogłam kupić mleka skondensowanego.. Udało mi się dopiero w 5 z kolei sklepie. Czy mleko skondensowane stało się(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę 31cm i dociskamy do dna i brzegów - najlepiej przy pomocy np. łyżki, żeby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłymi rękami. Spód dziurkujemy widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

My Culinary Art
Tarta ze szpinakiem 205

wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in.  potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu);  szczypta(...)pomidory w paski i jeszcze chwilę podgrzewam. Pod koniec przyprawiam i zdejmuję z gazu. Po upływie godziny wyjmuję ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.  Jak wspominałam ciasto rozsypywało się, dlatego nie wałkowałam jak zwykle, a kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane

Życie na widelcu
Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką 121

Pyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte o przekroju 26 cm.Skladniki : Spod

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 194

Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli (galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami. Zresztą "galette(...)współcześnie przede wszystkim określenie formy podania tarty, niezależnie od jej składu - możecie jako galette podać każdy Wasz ulubiony wypiek:) Galette z truskawkami i rabarbarem przepis własnyna 1 niedużą tartęczas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenieSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z panna cottą i truskawkami 156

Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy panna cotte. Żelatynę umieszczamy w szklance i dodajemy kilka(...)Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie  dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka

Kolizje Smaków
Tarta z serem, łososiem i warzywami 128

pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami   i  Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g  wędzonego łososia  250 g mozzarelli 2 jajka(...)kolendry lub pietruszki Sposób przygotowania: Z  wymienionych składników wyrobić ciasto, zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Foremkę do tarty posmarować masłem lub olejem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Ułożyć odpowiednio, a następnie przejechać wałkiem po formie z ułożonym ciastem, aby odpadła nadmierna jego ilość, ponakłuwać widelcem

Gosia gotuje
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 187

choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam(...)przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić koło a'la duża pizza, możecie ją zrobić prostokątną, albo pełno mini-tart. Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą Wam dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini pizze). Pissaladiereczas przygotowania: 1,5-2 godz. (plus czas

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania