łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut.2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną
Pasja Smakuciepłą kolację. Bardzo lubię warzywa na patelnię, a w towarzystwie mozzarelli - pycha. Ważne, by przygotować je wcześniej, bo ciasto francuskie nie lubi ciepłego nadzienia ;) Tarta z warzywami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie keczup majonez Przygotowanie: Warzywa przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu :) Ja je podsmażam
Lawendowe Niebomąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy na tartę. Spód ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 min. w temp. 200 C (spód musi być rumiany) Masa budyniowa(...)łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUmiski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej(...)ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowokaparów z zalewy, 10 sztuk zielonych oliwek, 1/2 kiełbasy.Przygotowanie: Ciasto francuskie zagniatamy i wałkujemy, tak aby było w formie okrągłej. Wylepiamy nim formę do tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy
Aga w kuchniRabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:) Tarta z rabarbarem bezą i migdałami SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka(...)proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze, niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować
Monia miesza i gotujeMasło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać startym serem. Tartę ozdobić paskami ciasta. Ciasto posypać tymiankiem. Piec w 200 stopniach C około 15 min. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemPrzepyszna tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto : 250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu
Mechanik w kuchniminuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut. źródło " Moje wypieki
Anioły w kuchniGalette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser.Składniki:kostka masła6 łyżeczek cukru3,5 szklanki mąki4 łyżki wody2 banany3 gruszki2 duże nektarynekcynamonmleko +cukier brązowy(...)zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte
Słodkie PrzyjemnościCIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy(...)ciastem foremki.Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek.MUS CZEKOLADOWY:2 białka100 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy.Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy
kolorowotorcikowomasła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy(...)ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć
vegetanieśliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu
Niezły Młynek