ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:38/220)

Babka kakaowa w polewie czekoladowej 237

zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska(...)jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie

Na słodko lub wytrawnie
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 239

cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną(...)każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i  bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem

Monia miesza i gotuje
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 836

Przepyszna tarta jabłkowa z  orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :)   SKŁADNIKI  Ciasto:200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki)50g cukru pudru2 żółtka Nadzienie:4 duże kwaskowe jabłka1 puszka masy krówkowej - kajmakowej  (500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE(...)temp. 170 stopni.  Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową.  Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy  łyżką

Moje Kuchenne Rewelacje
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 222

pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany(...)patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Ucierany placek z owocami 182

owocami. Tym razem przepis na wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru(...)koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania) Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Placek ze śliwkami 144

właśnie jesienią to zachwycałam się z Mamą pięknym złocistym lasem, a mi z jesienią kojarzą się śliwki, które kiedyś potrafiłam jeść tylko w postaci nieprzetworzonej, a teraz uwielbiam zapach ciasta ze śliwkami, zapach jesieni, ten zapach sprawia, że odpoczywam i cieszę się tym co jest. Doceniam chłodne wieczory, kubek kawy zbożowej i kawałek placek ze śliwkami, pachnącego wanilią i cynamonem(...)oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko cały czas miksując. Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki. Oprószyć cukrem wanilinowym i cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 35 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
ciemne ciasto jak w-z 209

Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić  na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę

w mojej kuchni
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 220

ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z winogronem i kozim serem 259

imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy

Kolizje Smaków
Babka makowa z białek 260

cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder

Gospodyni Miejska
Babka z makiem na białkach 690

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki:4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej100 ml oleju3-4 łyżki suchego makuolejek arakowy lub rumowySposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno(...)rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.3. Na koniec partiami dodajemy mąkę oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szachownica mandarynkowa 400

ciemne czekoladowe.Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier(...)BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe

Ostra na Słodko
Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 158

Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki