zawiera mięsa. Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej wody farsz 300 g sera typu włoskiego 200 g sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem(...)pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce łączymy oba sery z solą i pieprzem oraz jajkiem, brokuła myjemy dzieląc na mniejsze różyczki. Na podpieczony spód wykładamy masę serową
Niezły Młynekżurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować(...)stawiamy na małym ogniu i cały czas energicznie mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach
Przysmaki Karolkiwszechstronne warzywo jest pełne witami i antyoksydantów. Szpinak absolutnie pyszny do ciast, zapiekanek,tart...ta tarta ucieszy Twoją rodzinę. Będzie się cieszyc każdym kęsem i może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie;Wylepiamy
Anioły w kuchnidodać do utartej masy, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieśladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe(...)pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym ciastem.Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół.Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez
Złote przepisybiałek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180oC. Na wystudzony spód wylać masę serową
coolinarnastrefa.blogspot.comjajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka(...)Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę. Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem
kolorowotorcikowoTłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80g cukru pudru(...)stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, żółtka oraz sok z cytryny - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tarte, mocno docisnąć do brzegów. Ciasto ponakłówać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia
kolorowotorcikowobiałego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej cytryny puszka brzoskwiń WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa(...)białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy piekarniku do ostygnięcia. Wyjęty
W kuchennym oknie Ewybiałek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku
W kuchennym oknie EwySmak - mój osobisty krytyk, Syn zjadł prawie całą. Zainspirował mnie przepis Kwestia Smaku, jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej(...)waniliowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanili karmelizowane brzoskwinie Wykonanie: Spód: Formę na tartę smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy, robimy kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki
Blondynka Gotujezmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety
W kuchennym oknie Ewywodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron
vegetaniePolecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy(...)dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany
vegetanieRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę
Humanistka w kuchni