mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody
Ostra na Słodkostrucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania(...)ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą
Ze smakiem i z pasjąszybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400 ml śmietany kremówki1(...)pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową.Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też esencja waniliowa. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki cukru1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :)Po drugie primo:Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się w zapachu na zabój. Dodała tarcie
bistro mamarano w dniu Pikniku i naprawdę ledwo wyrobiłam się ze wszystkim. Miałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać(...)były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły się burgery, a były nawet osoby, które przyszły zapytać specjalnie o nie - szkoda, że nie zrobiłam ich więcej. Zniknęła też cała tarta oraz większość tartaletek, a muffinki były kupowane hurtowo. Piknik Smakoszy zaliczam do udany i mam nadzieję, że to nie ostatnia inicjatywa, którą udało nam się zorganizować wspólnie. Mamy nadzieję
Pasja Smakuplacki ze śliwkami, upiekłam i ja!!!Moje pierwsze ucierane ciasto... Mało tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :))Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600 przepisów na każdą okazję". Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania(...)Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy owoce cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 1 godziny; do suchego patyczka. Przestudzone
Miksturownikwlasciwie kilka malych, zgrabnych tart.Mini tarty z cukiniaskladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 1 kubeczek serka puszystego typu Almette 1 jajko galazka tymianku 1 zabek czosnku sol, pieprz wykonanie:Z ciasta francuskiego wycinamy 4 male krazki i wykladamy nimi foremki do tart wysmarowane maslem.Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekany czosnek, pilnujemy by sie nie zrumienil. Dokladamy pokrojona
Przysmaki KarolkiOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami. Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić(...)proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań
Walijskie PichcenieCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku(...)połączenia i wymieszania się składników.Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną.Upieczone ciasto wystudzić
Gospodyni Miejskahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego(...)utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz i proszek do pieczenia. Średnią blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do blachy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić
Na słodko lub wytrawnieDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste
Codzienna kuchnia niecodziennadrobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej(...)oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części
Na słodko lub wytrawniezarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!SKŁADNIKI:( na keksówkę )* jajka – 3 szt* zimna woda – 5 łyżek* mąka – 200 g* cukier – 1,5 szklanki* margaryna – 250 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao(...)dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodko