ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:36/220)

Tort z jagodami 187

garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy.  Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach.Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem

Aga w kuchni
Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :) 160

Wyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem  Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 307

wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy  z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24  x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka róża z migdałami 244

budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka. Ponownie wymieszać. Foremkę do tarty wykleić ciastem i podpiez w piekarniku nastawionym na 160 stopni 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i  na wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe

Gosia gotuje
Jabłecznik z budyniem 447

łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy(...)Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy

Emcia Pichci
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 179

margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami

Apetyczna babeczka
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 241

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.  Przełożyć

wyzwania kuchenne
Tarta z kurczakiem i warzywami 368

jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy(...)plastry.  3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona.  4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki.  5. Na cieście układamy po kolei plaster cukinii, bakłażana, piersi z kurczaka, suszonego pomidora. Proces powtarzamy do wykończenia składników. Polecam układać je po okręgu

Mój Smak na Życie
Ciasto ze śliwkami i migdałami 183

już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe(...)potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi. Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni C. Przed wyjęciem

Na słodko lub wytrawnie
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 413

łyżki mąki tortowej1 łyżeczka proszkuWykonanie ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .Przełożyć ciasto.Piec w temp(...)wymieszać mikserem.2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody  i odstawić do lekkiego stężenia.Warstwy ciasta :Ciasto przeciąć na pół .Jedna połowę włożyć do blaszki i nasączyć kawą rozpuszczalną ( około 1/2 szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru ).Masę podzielić na 3 części.Jedną część wyłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 224

będzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano

Z Kuchni Do Kuchni
KEKS PIECZARKOWY Z KIEŁBASĄ 278

cebula , papryka , natka pietruszki i ciasto zmieszane ze sobą tworzą fantastyczną całość! Keks jest nie tylko niesamowicie smaczny , ale i niesamowicie sycący!Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego!  SKŁADNIKI:CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ: – pieczarki(...)dodajemy sól , delikatnie mieszamy z ciastem.Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.Wędlinę kroimy w kosteczkę.Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę.Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju.Odstawiamy do ostygnięcia.Paprykę , wędlinę , ser , natkę i ostudzone pieczarki z cebulką dodajemy do ciasta , mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki.Mas

Ostra na Słodko
Tarta czekoladowa malina 186

możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić(...)lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru

Krakowskie smaki Ani
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 309

idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem(...)szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (użyłam mrożonego) suszone pomidorki z zalewy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 163

Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa, upieczcie tą tartę na pewno. I pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA(...)dodałam od siebie, aby masa owocowa nie była za bardzo lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim formę na tartę - u mnie starczyło na jedną dużą tartę i 3 małe tartaletki. Nakłuć spód widelcem

KUCHARNIA