ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:112/220)

Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 492

pół godziny.Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 142

cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.  Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach

kolorowotorcikowo
Serowa tarta z jabłkami 226

Składniki: CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4

kolorowotorcikowo
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 293

miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h).Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 205

odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Ciasto serowo-cytrynowe 234

skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik makowy 385

wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą

Słodkości i nie tylko
Puszyta drożdżówka 117

Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić

Delicious Titbits
Seromakowiec 227

Fajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladowąSeromakowiec  SKŁADNIKI:CIASTO1/2 szkl cukru pudru.1 żółtkomargaryna - 0,5 kostmąka - 1,5 szkltłuszcz do formy.MASA MAKOWAcukier puder - 1 szkljajka - 2 sztmak - 500 garomat waniliowybułka tarta - 2 łyżkibakalieMASA SEROWAjajka - 5 sztser biały - 1 kgcukier puder - 1 szklmasło(...)kostaromat pomarańczowyPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wysypać mąke, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. MASA MAKOWA

Kuchnia Danusi
Babka bananowo-gruszkowa 301

można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami.Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone

Mix smaku
Ciasto marchewkowe dla gości 150

ciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 212

dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Podajemy dobrze schłodzone, posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Limonkowe tartaletki z bezą 133

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru(...)curd np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni

wyzwania kuchenne
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 146

tego uszkaSkładniki:2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sólWykonanie:Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem(...)cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek

Z Majeczką w kuchni
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 424

czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić(...)sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy

Słodkości i nie tylko