Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć(...)ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch: puszka masy krówkowej, 100g orzechów włoskich.Masę
Z miłości do słodkościpszennej1 jajko (lub 2 żółtka)200 g zimnego masła lub margarynyszczypta solipół szklanki cukru1 cukier waniliowyNadzienie jabłkowe:6-7 jabłekcynamon2 łyżki cukrubułka tarta Kruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.2
Kuchnia domowa Anipalcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami
Grunt to przepis!stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią
Słodkie PrzyjemnościCzasem wszystko zaczyna się od tęsknoty. Za ciepłym latem i dojrzałymi owocami. Za smakiem babcinych knedli i rumianą tartą bułką z patelni. Tęsknicie? Ja bardzo. Za Babcią, nieustannie. Na tą tęsknotę nie pomoże żaden przepis. Ale z knedlami to już zupełnie inna historia.... W zimne październikowe popołudnie mam ochotą na kulinarną wędrówkę(...)napełnić ją ciastem knedlowym. Pozostałe morele posiekać drobno. Na dłoni formować z ciasta małe placuszki i w środek wkładać pokrojone morele. Zlepić brzegi i dłońmi uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut. Ugotowane układać na talerzu i udekorować zrumienioną na maśle tartą bułką oraz
KUCHARNIAwyrośnięcia.Nadzienie:500 g jagód2 łyżki bułki tartej6 łyżek cukruJagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.Kruszonka:2 łyżki masła3 łyżki cukru6 łyżek mąkiZ podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi
Food SquareNa letnie dni takie ciasto pasuje idealnie. A i owoce w zależności od sezonu można tu zastosować. U mnie dziś Porzeczkoagrest ;) Takie skrzyżowanie. Owoce
Malinowa Kawiarenkamargarynę o temperaturze pokojowej. Na koniec na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wszystko razem zagniatamy. Czekoladę również trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. posypujemy nią rozwałkowane ciasto i delikatnie wciskamy je lekko do środka (ja użyłam gotowych wiórków, nie wiem czy coś takiego jest dostępne w Polsce). Z ciasta wycinamy dowolne kształty
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon na truskawki w pełni. Same czy w deserach - zjadajcie je tak jak lubicie najbardziej bo za chwilę już ich nie będzie a na następne wiele
Smaczna Pyzadnia poprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz olej do smażenia bułka tarta 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy(...)przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwodą (pół na pół) - można mleko pominąćpół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta:1 kulka sera mozarella,1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukolikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebulisos balsamicznymożna dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka oliwy z oliwek1 zgnieciony(...)ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi.Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym
Bon Appetit MałgorzatyWszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych 75 g miodu 70 g mąki(...)jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki. Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego
cookplskleją się). Jeśli przygotowujecie bardzo dużo uszek i chcecie przygotować je taniej, można dodać do grzybów starte na tarce, przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztukUszka z grzybami – ciasto:2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)1 żółtko (można pominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej)1 łyżka masła1/2 szklanki wrzącej wodyszczypta soliUszka z grzybami – farsz(...)studzimy. Przekładamy całość do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy do farszu tartą bułkę, majeranek, sól i sporą ilość świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu. Dokładnie mieszamy.Ciasto na uszka: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko i lekko mieszamy je z mąką
Poezja smakuPomysł na taką tartę znalazłam tutaj...ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki 3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg zimnej margaryny lub masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego nadzienie: 2 gruszki 2 jabłka 1 łyżka margaryny 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki rumu(...)wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków z migdałów Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Gruszki obrać i pokroić
Moje domowe kucharzenie