ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:122/220)

Indyjski placek herbaciany 200

sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta owocowa 167

usta wyczekują smaków lata.  Czy odrobina letniej przyjemności jest jeszcze możliwa? Odpowiedzią na to pytanie, niech będzie zdjęcie poniżej.     Tarta owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń zgodnie z przepisem

Mój Smak na Życie
Pomarańczowy chleb 226

Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 234

akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKIciasto225 gram mąki 140 gram masłaszczypta soliłyżka zimnej wodyfarsz4 średni burakioliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera(...)blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę.Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku  miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.Jajka wybijam do misy blendera

Magiczna kuchnia Darii
Babka serowa 306

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę

Słodkie Przyjemności
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 259

ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto

Anioły w kuchni
Cytrynowy krem- lemon curd 185

jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier- 100 g* masło- 100 gŻółtka utrzeć

Kraina Miodem Płynąca
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 222

ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto

Anioły w kuchni
Tort jagodowy z borówkami 232

gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.    Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest przeterminowana

Aga w kuchni
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 236

rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem  i układamy pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Jagodzianki inaczej 316

wymieszać mąkę, drożdże, 2jaja i cukier. Potem dodać masło i 2 jaja i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ścierką i odstawić na 30min. Do ciasta wrzucić jagody i wymieszać. Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Cisto wlać do formy Odstawić na godzinę Piec w 180 stopniach przez 20min Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
Galette z morelami i lawendą 211

Dzień dobry!Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu

Pora coś zjeść
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 217

gęsta, to troszkę ją rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze.Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym)Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem)Wyjąć z formy

Smaczne Zdrowe
Wielkanocny keks z Hortexu 266

sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki

Mia Cucina Sofieta
Leniwe pierogi 212

duże porcje obiadowe. Składniki: 500 g białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki Dodatkowo 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Ser biały zmielić i połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem. Zagotować wodę(...)garnku   i posolić jedną łyżką soli.   Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć, odcedzić Bułkę tartą zarumienić na patelni i posypać nią gorące pierogi. Można posypać jeszcze wierzch cukrem jak ja to robię/ Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Seromakowiec 197

cukier waniliowySposób przygotowania:1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową(...)delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnych i zdrowych Świąt

Kuchnia domowa Ani
MAGIC LEMON CAKE 260

sobie ani grama twarogu (!) tylko masło, jajka, mąkę, mleko, cytrynę i wanilię! Naprawdę, do złudzenia przypomina dobry sernik:) A po trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika i najważniejszą sprawą jest tu bardzo delikatne wymieszanie masy z ubitą pianą

Słodko-Słony Świat Ilony
Krokiety z soczewicą i warzywami 362

papryka żółta – 1 szt- cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Papryki i cebulę kroimy

Ostra na Słodko
Kluseczki- leniwe 173

łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzchu) gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem

Kuchnia Beaty
Chleb cebulowy 232

wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.   Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować

Grunt to przepis!
Łyżkowa szarlotka 205

stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec

Moje pyszne gotowanie
NIGELLA LAWSON: TARTA BAKEWELL Z MALINAMI 217

Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji

Przepisy Aleksandry
Murzynek z jabłkami i czekoladą 334

ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 °C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu

Delicious Titbits