ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:126/220)

Ravioli z szpinakiem i grana padano 187

noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić(...)sera.  Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 245

Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 15 dag sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: jajko do panierki bułka tarta Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy(...)Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek

Blondynka Gotuje
Kruche jeżynowe babeczki 228

muffinek. Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała

Monia miesza i gotuje
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 231

waniliowy Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą.Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około(...)godzinę w temperaturze 180 stopni.Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tort orzechowy (bez mąki) 240

pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy(...)Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle

Moje Kuchenne Rewelacje
Proste ciasto z rabarbarem 177

wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, czyli około godziny

UgotujmyTo.pl
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 199

gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Leniwe pierogi II 160

smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby(...)kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 455

PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).PIANA KISIELOWA :Białka ubijamy na sztywno , pod koniec

Ostra na Słodko
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 176

soli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3 cebule posiekane w piórka3 duże, pieczarki3 plastry żółtego sera1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprz, suszony tymianek15 dag tartego sera1 łyżka makuFarsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać(...)dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 171

dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Dno blachy

W SMAK
Jabłecznik----torta torta di mele 204

szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3  jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto.  Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min.  Jabłka obrać i zetrzeć

w mojej kuchni
Strucla orzechowa 169

będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki bułki tartej        1 łyżka masła czekoladowego(...)Przygotowanie:         Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć

Amatorka kuchenna
Pierożki z serem ricotta 198

wymieszać z serkiem ricotta. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać gorące mleko i ostrożnie wymieszać (aby nie poparzyć rąk, ciasto najlepiej wyrabiać mikserem). Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i odstawić do ostudzenia. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką, podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek (około(...)dokładnie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierożki układać na blat oprószony mąką, można przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało za bardzo zanim skończymy lepić ostatnie pierożki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać małymi partiami nasze pierożki na 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyłożyć na talerze i podawać z masłem i bułką tartą, śmietaną lub cukrem - według

Zabawa smakiem
Tartaletki makaronowe 226

Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania