ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:130/220)

Rajska rolada 231

składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko(...)żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy

Apetyczna babeczka
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 227

oliwek1 płaska łyżeczka soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml przecieru pomidorowego1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego sera mozzarella12-15 plasterków salami1/2 czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki5 pieczarekświeża bazyliaPRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna

kulinarnyJa
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 196

jabłoń pochylona nad ogrodowym potokiem. Duże żółto-zielone owoce mają twardy, soczysty miąższ o słodkim aromacie. Idealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo.  Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie miękną, a ich kuszący zapach cudownie opływa cały

KUCHARNIA
Kluski serowe 338

ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą

Proste Potrawy
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 220

pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria.  Wrzesień.  Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś".  Październik.  Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki

KUCHARNIA
Ciacho malinowo-kakaowe 201

masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie(...)odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżki kakao- bułka tarta+ masło do formy- owoce ok. 400 gr.Na tortownice 26 cm- 6 jaj, 240 gr.masła, 10 łyżek cukru, 20 łyżek mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia- łyżka kakao-bułka tarta+masło do formy- owoce

Pasje Jolki
Pomarańczowiec 227

puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.plSkładniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć(...)białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów

Apetyczna babeczka
Chleb z ziarnami 305

Rękę Pana Męża. Im dłużej i dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb i na dodatek ”uśmiechnie się” przy pieczeniu (czyli popęka od góry). Odłożyć 6 łyżek ciasta na zakwas z myślą o kolejnym pieczeniu chleba. Użyć niemyty słoik po poprzednim zakwasie. Im więcej pozostałości w słoiku, tym lepiej. Zakwas przechowywać w lodówce w słoiku zakręconym pokrywką. Pokrywki(...)wymiarach ok. 30x10x8 cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania w przeciwieństwie do bułki. Wlać ciasto do foremek (jest dosyć płynne). Posmarować oliwą z oliwek po wierzchu. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 262

tatuś <3! (:) i barrrdzo smakowała zarówno jemu jak i gościom, którzy to spożywając nie narzekali, że jest zbyt ciężko i mdło. Także nasza tarta nie jest zbyt słodka, ale idealna na deser, przyjęcie w gronie rodzinnym czy po prostu poprawienie wisielczego nastroju! Lubicie takie połączenia? Sporządzcie koniecznie! (: Składniki: spód:  1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki(...)zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, a na wierzch wysypujemy suchą

Symfonia Smaków
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 231

łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki(...)delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pleśniak 234

najlepiej wiśniowy lub jagodowyWykonanie:Wykonanie:Margarynę posiekać z mąką dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą),- do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki- trzecią(...)sztywno , dodać cukier i dalej delikatnie ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej również wmieszać delikatnie.Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C.Ostudzić i wyjąć z foremki.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1922

nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego robieniu daje nam zapowiedź rozkoszy, która nas czeka. Pyyycha(...)cała noc.Chwilę przed podaniem ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Wykładamy na tartę wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta.Nie cierpię fixów itp do śmietany, więc skazana

Z butelką mleczka w tle
Knedle z truskawkami 200

takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki  1 jajko  sól  8 dużych truskawek  2 łyżki masła  3 łyżki bułki tartej  listki mięty do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy(...)jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń i warsztaty w Tortowni 399

Gdy zaproszono mnie za spotkanie z mistrzynią cukiernictwa panią Bożeną Sikoń byłam bardzo szczęśliwa bo jak się uczyć to od najlepszych. Pani Bożena, nazywana po cichu

Smaczna Pyza
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 226

nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto:5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50g tartych migdałów BackMit, 100g mlecznej czekolady, 70g gorzkiej czekolady, 2 łyżki konfitury z truskawek.   Masło utrzeć z cukrem(...)konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.     Krem: 250g masła, 1 litr mleka

Z miłości do słodkości