ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:138/220)

Szarlotka sypana 3948

ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana.Składniki:1 szkl. mąki;1 szkl. kaszy manny;1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka;2 łyżeczki cukru waniliowego;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1,5 kg jabłek;1 kostka masła lub margaryny;margaryna i bułka tarta(...)trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut.Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Miksturownik
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 155

smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać(...)pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera

Kuchnia w opałach
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 327

temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec zawijany 232

Składniki na ciasto:30 g drożdży120 ml mleka4 łyżki cukru2 szklanki mąki pszennej4 żółtka100 g masłaSzczypta soliOlej do posmarowania papieruSkładniki na masę:900 g gotowej masy makowej z bakaliami4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit4 łyżki rodzynek3 białkaLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątkuDo ozdoby:2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMitPrzepis:Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem(...)Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej

Emcia Pichci
Zygzakowata babka makowa 243

bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki 200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formymasa makowa200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj(...)godziny do wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy

Niezły Młynek
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 263

Zastanawiając się które z ciast najlepiej przypadnie mojej rodzinie na świątecznym stole, wpadłam na pomysł przygotowania babki, którą tak bardzo uwielbiają, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania. Składniki:- 8 jaj- mały proszek do pieczenia- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki(...)samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo

Smaczne Zdrowe
Torcik śmietankowo- orzechowy 190

Lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy, o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, włożyć do piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  PONCZ  Składniki ponczu połączyć i wymieszać.  Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM  Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru

Kuchnia Danusi
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 269

malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :))Biszkopt: (na tortownicę 22cm)7 jaj250 g cukru160 g mąki pszennej3 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut.Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta.Mus malinowy:400g malin2 galaretki

Walijskie Pichcenie
Domowa Pizza 272

formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, posypać oregano, bazylią, pieprzem, pociętym drobno czosnkiem, odrobinę posolić, dodać swoje ulubione składniki i posypać tartym żółtym serem lub mozzarellą.Moje posty

Słodka Strona
Domowa Pizza Kebab 2980

rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym

Słodka Strona
Babeczki z poziomkami 243

opcjonalnie)Poziomki myjemy w zimnej wodzie i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia.Babeczki przygotowujemy według przepisu, do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy garść poziomek i mieszamy.Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut.Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty

Ciastkozercy
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 317

dorzucamy do farszu, całość mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko, delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski. Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy

Kolizje Smaków
Serowe kluski z jagodami 170

Składniki:250 g twarogu1 szkl. bułki tartej2 jajka1/3 szkl. cukrumąka Przygotowanie:Podane składniki połączyć razem - dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.Z ciasta formować kulki, wielkości

kolorowotorcikowo
Torcik różany 270

koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy

Sajkofanka smaku
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 212

jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:)   Placek z budyniem i rabarbarem    Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura

Z miłości do słodkości