ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:146/220)

Marmurkowiec z węgierką 188

mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki kakaopuder do posypaniabułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według

Moje pyszne gotowanie
Marmolada z pigwy 151

przerobilam na marmolade,ktora ma sluzyc jako dodatek do ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 210

Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.i

Walijskie Pichcenie
2w1 czyli pizza pieróg 333

mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło na nich, a później upiekło się bardzo ładnie, zupełnie tak samo, jak to na świeżych. Jedyną różnicą, którą zauważyłam był brak intensywnego drożdżowego zapachu. Gotowa pizza nie ma również(...)pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnic

Ratunku obiad
Makowiec tradycyjny 256

Składniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka  margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec(...)łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie

Świat Ciasta
Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 222

myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego pół pęczka natki(...)solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam

Kulinarny Pamiętnik
P... Pommes dauphine! 171

ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :)Składniki:4średnie ziemniaki2 różyczki brokułów*2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszkapanierka: mąka, jajko, bułka tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie(...)pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy pryskania, oparzenia, a także... "wybuchania"kulek. (Czytałam o takim przypadku, gdy mama z córeczką robiły kuleczki, które

Kitchens Alphabet
BABKA SEROWA 435

mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu

Walijskie Pichcenie
Knedle jak u mamy 207

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
Kotlety w kokosowej panierce 218

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą  i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem 225

łyżeczki soliłyżka oliwy z oliwek2 łyżki tartego parmezanu3 łyżki siekanych oliwek czarnychrozmarynoliwa do smarowaniaWykonanie:W ciepłym ( nie gorącym ! ) mleku, rozprowadzić drożdże. Posolić. Powoli wsypywać mąkę i wyrabiać ciasto.Ciasto ma być pulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Ser, oliwki i rozmaryn - wymieszać. Do wyrośniętego ciasta dodać łyżkę oliwy - zagnieść.Ciasto rozwałkować

kolorowotorcikowo
Majowe przysmaki 184

zielone szparagi. Mialam na nie wiele pomyslow, ale koniec koncow powstala quiche. Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik, ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach

Przysmaki Karolki
Racuchy z jabłkami 182

jabłek,szklanka mąki,łyżeczka cynamonu,1 jajko,2 łyżeczki miodu.olej do smażenia,Przygotowanie:Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto  rozprowadzamy tak aby było  cienkie.  Obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podajemy obsypane cukrem

cookpl
Ciasto marchwiowo - orzechowe 203

zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny  Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić

Apetyczna babeczka
Isaura. Czekoladowo twarogowe ciasto z malinami 204

Ciasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami.Dają one lekko kwaśny smak.Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm.POTRZEBUJEMY DWIE MASY:Na czekoladową :- 1 szklanka cukru- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki kakao ciemnego- 250 g masła- 1 cukier wanilinowy- 4 jajka rozdzielone- 5 łyżek mlekaNa serową :- 600 g zmielonego twarogu(...)garnku mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy, masło. Gotuj ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą, dno wyłóż papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową.Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż

Pasje Jolki