tylko zobaczyłam tytułową tartę na blogu http://venidle.wordpress.com wiedziałam, że muszę ją zrobić. Minimalnie zmodyfikowałam przepis, dodałam odrobinę ziół. Dawno nie miałam tak wdzięcznego tematu do fotografii. Serdecznie Wam polecam przepis. Ciasto wychodzi bardzo dobre, w ilości akuratniej. Nadzienie jest zwarte, należy pamiętać o solidnym jego posoleniu i popieprzeniu, by nie było zbyt mdłe, jeśli nie dodajecie curry. Poniżej prezentuję
W kuchni wieczorembyło gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik
Kuchnia domowa AniKnedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę
Świat Domowej Kuchniodstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez
Walijskie PichcenieSkładniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem
kolorowotorcikowoPostanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy(...)Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej
sama złodyczczym nacieszyć ;) Mielone połączyłam ze śmietaną, musztardą, jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam (proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest obecnie nieco zachwiany). Wyrobiłam na gładką masę. Utoczyłam 4 kule, które lekko spłaszczyłam i w każdej zrobiłam wgłębienie. Zapiekłam ok. 10min. w 200st. Z ciasta francuskiego wycięłam 4 koła mniej więcej o średnicy mięsnych
bastalenabyło przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki
vegetaniemoje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam(...)miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami. Wspaniałe(...)łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą) Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać
Na słodko lub wytrawniemnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki: 700 g ziemniaków (obranych) 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie:Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem(...)Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą
Ala piecze i gotujecukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.Podajemy z ulubionym sosem owocowym, masłem, albo bułką tartą i cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościobieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkozmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik
Moniki Smakołyki