bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.Ugniatamy ziemniaki w misce(...)dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe. Przygotowujemy
Maminek kulinarnyWspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom. Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle
Ala piecze i gotujenaprawdę pyszne, polecam :-) Ciasto na 18 drożdżówek: 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 570 g mąki pszennej 3 łyżki cukru Nadzienie: 300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno(...)się rozpuści dodać wodę i mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Do wymieszanych suchych składników dodać płynne i na końcu jajko. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto a następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1 – 1,5 godziny. Przygotować nadzienie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie
Na słodko lub wytrawniekroję drobniutko. Ser żółty ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem
Takie tam pichcenieświeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np): kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem. 4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle
Kuchnia domowa Anitylko zobaczyłam tytułową tartę na blogu http://venidle.wordpress.com wiedziałam, że muszę ją zrobić. Minimalnie zmodyfikowałam przepis, dodałam odrobinę ziół. Dawno nie miałam tak wdzięcznego tematu do fotografii. Serdecznie Wam polecam przepis. Ciasto wychodzi bardzo dobre, w ilości akuratniej. Nadzienie jest zwarte, należy pamiętać o solidnym jego posoleniu i popieprzeniu, by nie było zbyt mdłe, jeśli nie dodajecie curry. Poniżej prezentuję
W kuchni wieczorembyło gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik
Kuchnia domowa AniKnedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę
Świat Domowej Kuchniodstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez
Walijskie PichcenieSkładniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem
kolorowotorcikowoPostanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy(...)Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej
sama złodyczczym nacieszyć ;) Mielone połączyłam ze śmietaną, musztardą, jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam (proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest obecnie nieco zachwiany). Wyrobiłam na gładką masę. Utoczyłam 4 kule, które lekko spłaszczyłam i w każdej zrobiłam wgłębienie. Zapiekłam ok. 10min. w 200st. Z ciasta francuskiego wycięłam 4 koła mniej więcej o średnicy mięsnych
bastalenabyło przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki
vegetaniemoje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam(...)miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić
Pożeraczka, czyli raz adobrze