słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich(...)posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka2 łyżki olejuKrem:250 g mascarpone200 g masła orzechowegoW naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce(...)oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem
kuchcikowniamikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest za gęste wlać mleko lub wodę gazowaną aby je odpowiednio rozrzedzić na patelnię dać ciut oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym i mocno patelnie rozgrzac - wlać chochelką porcję ciasta, rozsmarować na całej patelni i smażyć złociste naleśniki(...)stron - zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym
W Mojej Kuchni Lubięsól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Jadło i czytadłoKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie
bistro mamasmakuolejek pomarańczowyFarsz:350 g białego seracynamoncukier2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania:1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku.3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty. 4. Przed podaniem naleśniki
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.Odstawiamy do ostudzenia!Polewamy roztopioną mleczną czekoladą
Ostra na Słodkoproszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą).Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepokrojoną papryką. Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na czas stopienia się sera.Zapiekanka gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnybyła już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy robimy kopytka, to nigdy dwie sztuki.Czasami zostają z dnia poprzedniego lub kilku dni.Ciasto jest zrobione według przepisu:http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami
Pasje JolkiPrzepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie
Oryginalny smakmożna ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem
Walijskie Pichcenienieobecność, miałam na głowie przeprowadzkę :) Teraz jeszcze czeka mnie rozpakowywanie pudeł, ale, żeby poczuć się dobrze trzeba było upiec ciasto :) Tematem zapewne kilku następnych przepisów będą jabłka, dostaliśmy sporą reklamówkę od mojego Teścia. Na początku myślałam, żeby zrobić najzwyklejszą tartę z jabłkami, ale zaświeciła się żarówka, że mam kilogram żytniej mąki. Poszperałam i znalazłam przepis tutaj . Pozostając trochę przy pierwszym
Pora coś zjeśćwakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)!Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki:2 jabłka3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów2 szklanki mąki1 szklanka cukrupół szklanki oleju4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie) Jabłka myję, obieram(...)koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam.Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl