odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki.Posypujemy warstwą malin.Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na SłodkoDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
CiastkozercyCukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchniNastępnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem
Pasja SmakuŻe kokos uwielbiam pisałam już nie raz. Dzisiaj w innym ale bardzo ciekawym połączeniu mianowicie z kwaśną śmietaną. Do tego sezonowe owoce u mnie jeżyny i
Ala piecze i gotujepieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam
Smaczne Zdrowepuszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówQuiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne. 20 dkg mąki 10 dkg masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka ugotowane na twardo 1 pętko kiełbasy cebula 1 łyżka masła 1 jajko surowe
Moje domowe kucharzenieZiemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.
Mia Cucina SofietaPrzygotowanieMąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie ciasto podzielić
Z miłości do słodkościWyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na
Przysmaki Karolkiszafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym
Malinowa Kawiarenkadodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchni