zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min. Ja sprawdzam zawsze
Walijskie PichceniePost Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki(...)minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec
Z miłości do słodkościbardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu
Grunt to przepis!MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują(...)kawy dla dwóch osób. Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski. No i moja perełka! Najbardziej chyba praktyczna
Malinowe Pocałunkiletniego mleka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej, jajko, 50g brązowego cukru, 20g tartych migdałów, łyżeczka soli, 50g masła, 50 g suszonej żurawiny, jajko z mlekiem do posmarowania, ziarna do posypania(...)Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić
Z miłości do słodkościNasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy(...)szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy. Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam
Przysmaki Karolkichyba wtedy w Polsce nie słyszał. Tak więc było to też najdłużej pieczone ciasto w moim dorobku. A jednak mimo, iż rozbiłam Mamie pół dnia pracy, a sama z opuchniętym od dzwonienia palcem doprowadziłam przejętą we władanie kuchnię do stanu UWAGA! NIE WCHODZIĆ- REMONT!, to jednak ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość(...)koniecznie na filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo 3-4 łyżki stopionego masła 3 łaski rabarbaru 3-4 łyżki cukru
KUCHARNIAcytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia. Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas
Moniki Smakołykimoże kojarzyć się z bitwą na jedzenie (na filmach się takimi rzucają, ale ja nie polecam, bo placuszek jest za dobry ;). Ciasto jest niezwykle sprężyste, a przepis na nie pochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą(...)dziurkę, przez którą uchodzi gorąca para wydostająca się z ciasta. Kawałeczek takiego deseru rozgrzeje w chłodne dni :) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 8 łyżek wody 1 łyżka octu jabłkowego 220 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Mąkę i masło umieścić w misce, posiekać łopatką, aż masa będzie przypominała okruchy chleba. Wlać wodę i ocet. Zarobić ręką gładkie
Chocolate Muffin Blogpieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym(...)musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczkaPozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą
Przepisy Aleksandryczosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:babka ziemniaczana (kartoflak)Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniakówBabka ziemniaczana do perliczkiDyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzimSkładniki:1 kg tartej dyni na drobnych oczkach1 jajko1 cebulamąka pszennamąka ziemniaczanasól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi(...)podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięelastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie(...)minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać np. z podsmażoną cebulką
Z miłości do słodkości