ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:113/220)

Szarlotka Kukurydziana 322

masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 337

pyszne. Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe.No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa

Grahamka, weka i kajzerka
Muffinki z cukinią 184

szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30 -40 minut

Monia miesza i gotuje
Pastelowa Drożdżówka 135

ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam(...)resztę letniej maślanki i mieszamy ręka do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym i migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. The post Pastelowa Drożdżówka appeared

Made By Mom And Son
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 186

ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam również tortownice i inne formy ze zdejmowanymi bokami). Wyrównujemy powierzchnię. W cieście można porobić szpatułką zygzaki, by uwolnić duże pęcherze powietrza, które podczas pieczenia mogą zaburzyć równomierne rośnięcie. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Ratunku obiad
ZEBRA 346

Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi?A no o ciasto!Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha!SKŁADNIKI :* oranżada(...)równe części.Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!Wkładamy do nagrzanego na 160C

Ostra na Słodko
Ciacho marchewkowe :) 147

Przepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)waniliowej stewii No to do roboty :) Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie

Zdrowie na języku :P
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 218

zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je  do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.  Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min. Ja sprawdzam zawsze

Walijskie Pichcenie
Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie 226

Post Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Makowiec z bezą 383

kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki(...)minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec

Z miłości do słodkości
Błyskawiczna babka majonezowa 760

bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu

Grunt to przepis!
Test produktów Emako. 173

MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują(...)kawy dla dwóch osób.  Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski.      No i moja perełka! Najbardziej chyba praktyczna

Malinowe Pocałunki
Bułeczki tureckie 175

letniego mleka.  Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej,  jajko,  50g brązowego cukru,  20g tartych migdałów,  łyżeczka soli,  50g masła,  50 g suszonej żurawiny,  jajko z mlekiem do posmarowania,  ziarna do posypania(...)Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić

Z miłości do słodkości
Na Festiwal Dyni kopytka. 210

Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy(...)szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania