ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:111/220)

Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 201

dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez

Ze smakiem i z pasją
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 224

     Czy pianki marshmallow można wykorzystać do czegoś innego niż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta

sama złodycz
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 177

     Pachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać

sama złodycz
Placuszki z jabłkiem 209

szklanka mleka  0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce .2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki )3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony

ciemna strona patelni
Odrywany chlebek 201

łyżki masła  220 ml mleka  2 jajka  1/2 łyżeczki cukru  2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli  szczypiorek sól stopione  masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki

Moje domowe kucharzenie
Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini 143

jajka100 g margaryny lub masła1,5 łyżki kakao75 g cukru160 g mąki150 ml mlekaok 250 czereśniMałe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę, kakao oraz mleko. Gotowym

Monia miesza i gotuje
Babka cytrynowa 287

proszek do pieczenia.Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopniPo upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 503

pół godziny.Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 149

cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.  Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach

kolorowotorcikowo
Serowa tarta z jabłkami 235

Składniki: CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4

kolorowotorcikowo
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 304

miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h).Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 212

odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Ciasto serowo-cytrynowe 245

skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik makowy 393

wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą

Słodkości i nie tylko
Puszyta drożdżówka 124

Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić

Delicious Titbits
Seromakowiec 237

Fajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladowąSeromakowiec  SKŁADNIKI:CIASTO1/2 szkl cukru pudru.1 żółtkomargaryna - 0,5 kostmąka - 1,5 szkltłuszcz do formy.MASA MAKOWAcukier puder - 1 szkljajka - 2 sztmak - 500 garomat waniliowybułka tarta - 2 łyżkibakalieMASA SEROWAjajka - 5 sztser biały - 1 kgcukier puder - 1 szklmasło(...)kostaromat pomarańczowyPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wysypać mąke, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. MASA MAKOWA

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania