ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:585/3191)

Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1214

puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku(...)umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze

Wanilia i Kardamon
Snikers 154

szkl. cukru  2 jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez(...)mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi

Cynamonowe szczęście
pomarańczowy sernik zapiekany z polewą 150

dopiero upiec. Bałam się, że polewa rozpaprze się w biszkopcie ale nawet ładnie to wyszło. Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka(...)pewno się naprawi). Przestudzić.  Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta i posmarować je połową przestudzonej polewy. Na to wyłożyć większą część masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Znowu wyłożyć polewę i ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.  Ten sernik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 368

kakaoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynyorzechy+ woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy)Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Na przygotowany wcześniej szablon nakładamy papier do pieczenia(...)jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 - 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć.Od razu po wyciągnięciu z pieca

Ciastkozercy
Mazurek fit 108

sposób powstał mój fit mazurek. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka wersja :) Blaszka 20x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80%   Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone(...)pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać aż będzie gorąca (nie gotować!). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na chwilę po czym całość delikatnie

My simple kitchen
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 160

jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serowa rolada z zielonym farszem 195

groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 572

groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Metrowiec 165

olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze(...)zaokrąglonym dnem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto piec przez 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Następnie pokroić je w kromki średnicy minimum 1,5 cm. Masa:  0,5 szklanki mleka zostawić a resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a mleko

Krakowskie smaki Ani
Knedle z serem 120

własnych preferencji ) i ewentualnie cynamonem. Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy ziemniaki, obie mąki, jajka i pół łyżeczki soli. Szybko wyrabiamy na na jednolitą masę, o konsystencji plasteliny, aczkolwiek bardziej kleistej. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części, każdą z nich rolujemy na podsypanym mąką blacie. Formujemy wałki

Smaczne Potrawy
Tort miętusek 320

Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru

Kuchnia domowa Ani
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 195

się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal takie samo danie regionalne o nazwie bomby. Ciasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie(...)ziemniaczanej. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyrobić ręką. Do ręki wziąć garść (małą, kobiecą) garść masy ziemniaczanej i rozpłaszczyć na dłoni. Na środek położyć łyżkę grzybowego farszu. Skleić brzegi i uformować w podłużną kluskę. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Wyrobić całe ciasto. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto malibu z alkoholem 159

ąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia,  następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie częściMasło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki.Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką

Mix smaku
Sernik z masą krówkową 205

najlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :)  Składniki: 95 g ciasteczek(...)sernik wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3 kopiaste łyżki masy kajmakowej, 3 łyżki śmietany kremówki, płatki migdałowe Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz krawędzie sernika. Smacznego :) * u mnie holenderskie półsłodkie

Plate of Joy
Waniliowy sernik z kruszonką 168

najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami. 2.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy  miękkie masło, budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg oraz wydrążone nasionka z wanilii .Wszystko  miksujemy na gładką masę. 3. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie(...)cukier i wykładamy masło, które wgniatamy w suche składniki  do momentu uzyskania dużych grudek. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik

vaniliowoczekoladowa