Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już(...)cukru pudru; – 25 dag masła; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 6 łyżek kaszy manny Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plprzypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego(...)łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli
Smaczne Zdrowerazem robiłam to ręcznie ponieważ na małą tortownicę trzeba niewiele ciasta. Najpierw połączyłam suche składniki, potem dorzuciłam żółtko i śmietanę i wyrobiłam ciasto. Gotowym ciastem wyłożyłam tortownicę i wsadziłam do lodówki. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuszczamy czekoladę (najlepiej na parze) i dodajemy do masy serowej. Potem wylewamy masę na spód orzechowy(...)robimy polewę. Cukier puder mieszamy z jajkiem a następnie dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. W między czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do masy i mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy startymi orzechami a następnie dekorujemy całymi orzechami. Smacznego
Kuchenne WariacjeKilka przepisów na orzeszki na blogu już jest , ale ten jest inny tzn.tylko ciasto na orzeszki jest inne bo masa najlepsza to z mlekiem w proszku. Ciasto 50 dkg mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru
Moje domowe kucharzenieBorówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie
Marcepanowa kuchniaDziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich. Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie. Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu
Zrób to smacznieprzepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)ricottą. Masę serową dzielimy na 3 części i do każdej wlewamy 1 galaretkę w wybranym kolorze. Gdy masa zacznie tężeć to naprzemiennie wlewamy po 3 łyżki masy sernikowej z każdego koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnepudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałek. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczyć i za pomocą
Di gotujedelikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik
Kocham Czekoladęlodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNIczasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 20 min aż nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie. Masa śmietanowo jajeczna: Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym(...)następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy. Gdy cisto jest już upieczone zalewamy je naszą mieszanka śmietanowo-jajeczną . Całość zapiekamy przez 20-30 min, aż masa na wierzchu się zetnie. Gotowe ciasto studzimy i układamy pocięte w plasterki truskawki, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy listkami melisy. Delektujemy się jego niebiańskim delikatnym smakiem Smacznego
W kuchennej krainiekokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 min, temp
nietadietaskładniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę porcji ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie jeszcze ciepłą masę, wyrównujemy i na wierzch wylewamy resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika
Rozpustne gotowanieprzypalił). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejek i pianę z ubitych białek. Dołożyć mak i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta i rozprowadzić na całości. Wyłożyć masę z maku i na wierzch resztę ciasta. Ciasto niezbyt dobrze się rozprowadza, dlatego proponuję zrobić tzw. esy floresy, co uatrakcyjni wygląd ciasta po upieczeniu. Piec 40 -45 minut
Kuchnia w opałach