łączymy w drugiej misce roztrzepując je rózgą, a następnie dodajemy do nich suche składniki i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dolewamy stopniowo kawę ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić(...)blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru
Symfonia Smakówcukier na średni ogień i pilnujcie. Szykujemy białka. Na niskiej prędkości lekko je rozbijamy i spieniamy. Solimy, przechodzimy na wyższą prędkość miksera i ubijamy białka do momentu “soft peaks” . Masa białkowa musi zostawać w misce po odwróceniu, ale uważajcie, żeby jej nie przebić i żeby białka nie zaczęły zbierać się w grudki . Po jednej łyżce dosypujemy pozostałe 50g cukru(...)rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni. Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową. Bezę
Karo in the Kitchenmiksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń(...)około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowaniekruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉 Składniki: ciasto (okrągła(...)pomocą widelca. Masa śmietanowo - jajeczna: Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C ok. 40 min. Smacznego
Moniki Smakołykikisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko łączymy i dzielimy ciasto na 4 równe części. Do każdej dodajemy kolejno: 1. żółtka(...)drobną kosteczkę i dodajemy do serka waniliowego. Ostatnią galaretkę (najlepiej żółtą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do serka, delikatnie mieszamy i wykładamy masę na dolny blat ciast. Przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce
Gotowanie moimi oczamiPojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną(...)jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wylać masę na jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki
Stare Garymisce i odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią
Rozpustne gotowanieczubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli Przygotowanie ciastek: Na gładką masę zblenduj olej, banana i mleko. Do dużej mośki przesiej mąkę, kawę, sól i cukier puder. Dodaj masę bananową. Zagnieć gładkie ciasto, owiń w folię spożywcza i schłódź w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, powykrawaj ciasteczka. Przełóż je na blachę (będą potrzebne dwie(...)oleju roślinnego 100 g cukru pudru szczypta soli czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (zwykłej) lub 2 kawy zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem. Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej! wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej + około 20 połówek orzechów włoskich
greenscarfdokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Ciasto na pierożki wonton Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić
Szalona Kuchnia Ewelinypuszki kukurydzy 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W dużym naczyniu dokładnie mieszamy składniki na ciasto aż utworzą jednolitą masę. Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą i rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obrany czosnek ścieramy
Lamarida.plposypania Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali ,mieszamy na gładką masę. Polewą smarujemy blat ciasta,posypujemy orzechami i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki,najlepsze na drugi dzień. Polecam gorąco, pyszne, łatwe, szybkie :-) Kubeczek kabaretu Smile z autografami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujedynie na strukturę ciastek.) Całość przesypać o miski i dokładnie połączyć cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć
Di gotujepowstały grudki) do momentu aż będzie glutowato-żelowa konsystencja. 2. Resztę składników połącz ze sobą. 3. Gdy siemię lekko ostygnie połącz je z suchymi składnikami i uformuj ciasto. 4. Wypełnij foremkę masą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180* na 15 minut. 5. Po 15 minutach wyciągnij ciasto, dodaj składniki na jakie masz ochotę i piecz kolejne
fitolarun.blogspot.comprzesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz szczyptę soli. Margarynę rozpuść w mleku, kiedy mieszanka przestygnie, dodaj ją do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto na elastyczną, gładką masę (np. hakami miksera), nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na min.godzinę, aż ciasto potroi objętość. Przygotuj kruszonkę. W misce umieść margarynę, cukier oraz mąkę
Moje Qulinariaodstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i delikatnie wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając ręką. Ciasto ugniatać na gładką masę przez około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcję. Do każdej dodać ulubione składniki i zagnieść (pesto, posiekane
cooklife