potem zaczęłam już wrzucać przepisy bieżące. Żałuję, że nie udało się wcześniej, ale jak mówi przysłowie...Co się odwlecze to nie uciecze. Ciasto robimy na bardzo cienkim,lekkim i puszystym biszkopcie, przekładamy delikatną masą śmietanową i aksamitną masą kukułkową. Kremowa całość kojarzy mi się bardzo z tiramisu. Idealne ciasto do niedzielnej kawki. Zapraszam. CIASTO(...)mleka 3/4 kostki masła 3 łyżki wiśniówki 10 szt biszkoptów okrągłych 200 ml zaparzonej kawy 3 łyżki wódki lub wiśniówki masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy
Bon appetit mon amiepierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych(...)waniliowy, rum i cynamon. Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową. Wykonanie: Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej
Bon appetit mon amiemleka 1 szklanka świeżych malin 2 łyżki cukru cukru 100g masła extra Dodatkowo: 250g borówki amerykańskiej masło do wysmarowania foremek cukier puder Wykonanie: 1. Ciasto Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła 2 szklanki malin kilka borówek cukier puder do posypania masło do wysmarowania foremek Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym
Szalona Kuchnia EwelinyJabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Odczekaj 20 minut, aż jabłka puszczą sok (nie odlewaj soku!). Wszystkie składniki na ciasto połącz na jednolitą masę: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Wymieszaj dokładnie z jabłkami. Wylej ciasto do przygotowanej blaszki i upewnij się, że warstwa jest równa, a wierzch wygładzony
Lejdi of the housewyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp
Smakowite DaniaSezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni. Składniki masy śmietankowej: 400 ml mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto(...)galaretki, śmietanę 30%, syrop waniliowy. Masę śmietankową wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Gdy masa zacznie się ścinać, wylewamy ją na tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa śmietankowa stężeje, na ciasto wykładamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Smak mojego domukokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię ciasta
Marcepanowa kuchniawystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec ok. 1 godz w 180'c. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Lubię to gotujęłyżki ciepłej wody. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 minut). Do miski wsypać mąkę ,olej, wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić na gładką masę –ręcznie lub za pomocą robota, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na około
Fabryka pomysłówwiesz co? Ale ja wiem! Domowe Kinder Pingui. Prawdopodobnie jest wiele przepisów na ten deser, ale dla mnie wszystkie z instrukcją "wsyp szklankę cukru do ciasta, pół szklanki do masy" odpadają. Przepis na tę wersję jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui
lady-och-mistrzyni.blogspot.comciasta 200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 150g margaryny 60ml likieru orzechowego Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek Sposób przygotowania: Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia. Jeżeli
Kuchnia w czekoladzieszklanki wody o temperaturze pokojowej ¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut). Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie). Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebmniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być! Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Przygotuj
Z Kuchni Do Kuchni