ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:589/3191)

Seromakowiec bez spodu 256

tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)minut w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony seromakowiec polać lukrem i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło. Lukier: Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć

Kuchcik gotuje
Egzotyczna kopuła 172

Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w  temp. 180'C.  Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny(...)mojego blatu w misce. Na kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję kakao z cukrem pudrem. Do reszty masy dodaję kandyzowaną  skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej. Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę

Ciasteczkowy Potwór
Torcik Lucy 147

wyłożyć papierem o pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka. Powstała masa musi być puszysta i mocno ubita. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto.  Przelać do formy i piec ok. 45 min w temp. 170-180 st. Po upieczeniu chwilę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto(...)kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać razem. Przełożenie: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą część jasnego kremu (pozostała część - do ozdabiania toru), przykryć 3 plackiem. Nasączyć pozostałym ponczem. Górę i boki tortu wysmarować pozostałym kremem

My sweet a life
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 186

dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam  dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki:120 g cukru pudru4 żółtka280 g mąki14 g drożdżySzczypta soli200 ml mleka70(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Po ponownym wyrastaniu  wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego

Słodkie Przyjemności
Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi 222

Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem. Zajmij(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli

Eat me! Fit me!
Śmietanowiec z wiśniami 138

Biszkopt, soczyste, kwaśne wiśnie zatopione w galaretce i masa śmietanowa z płatkami kokosa. Bajka, mówię Wam ;) Lekki i delikatny, zachwyci każdego, gwarantuję. Przygotowany na urodziny Męża. Po kawałku tego ciasta warto odwiedzić http://www.body4you.pl(...)urozmaicenia swojej diety, polecam szczególnie sportowcom ;) Przy takiej ilości słodyczy jak u mnie trzeba jakoś inaczej o siebie zadbać ;) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Placek z rabarbarem 244

obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem - masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować - ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut - margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem - zrumienić(...)wiórki cały czas mieszając - do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać - masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek

Smakołyki Bereniki
Kruche z budyniem i rabarbarem 122

chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.  Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe(...)blaszkę (u mnie kwadratowa 24 cm). Równomiernie rozprowadzam i chowam do lodówki. Nie zapomnijcie owinąć wierzchu folią spożywczą, by zapachy z lodówki nie zagościły w waszym cieście. Teraz zajmiemy się masą budyniową. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z tym że  z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę

Karczma Honorietty
CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 119

łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gr. dobrze schłodzonego masła i 2 jajka. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ręką lub robotem. Wymieszane ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. 🍑 Masa budyniowa: Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka i rozpuszczamy w nim 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru(...)chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki

Rita creative
CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 336

łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gr. dobrze schłodzonego masła i 2 jajka. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ręką lub robotem. Wymieszane ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. 🍑 Masa budyniowa: Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka i rozpuszczamy w nim 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru(...)chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki

RITA food channel
Ciasto Kubanka 807

tego typu wypieków. Receptura jest na blaszkę o wymiarach 23×35 cm i pochodzi z bloga Zjem to! Ciasto Kubanka Biszkopt 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 200 g masła 2 łyżki nutelli 2 żółtka 2 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca, dodać kolejno żótka. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną

Pieguskowa Kuchnia
Cytrynowe Ciasto 157

Kolejne ciasto z serii "Moje ulubione"  Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)lekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka

W Moim Magicznym Domu
Wytrawne babeczki ze szparagami 142

ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków.  Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy.  Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki.  Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 173

obecnie kupić właściwie przez cały rok, więc z prostych składników „wyczarujemy” takie sycące danie niezależnie od sezonu. Technicznie, to dość typowa quiche, a więc składniki zapiekamy w masie jajecznej wypełniającej kruche ciasto w formie do tarty. Aczkolwiek proporcje i sposób ułożenia składników starałem dobrać tak, aby danie również dobrze wyglądało. Nie będzie ono skomplikowane w przyrządzeniu, może też służyć(...)kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W misce roztrzepujemy 4 jajka, dodając śmietanę oraz nieco soli. Wlewamy do ciasta w formie, a następnie wykładamy równomiernie składniki z patelni oraz szparagi. Umieszczamy w piekarniku (180 stopni / termoobieg) i zapiekamy 15 do 20 minut – do ścięcia się masy jajecznej. Przez Krystian Kulinarna Pokusa Post Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 128

porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 4. Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu

Moja Książka Kucharska