ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:586/3191)

Ciasto jabłkowa bajka 285

krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru(...)budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rolada karpatkowa 124

margaryny Ciasto karpatkowe :Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.Jak wystygnie dodawać stopniowo jajka i utrzeć na gładką masę. Podzielić  na dwie części.Piec każdą w blaszce na rolady (40 cm/40 cm),najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto czekoladowe :Żółtka utrzeć(...)białek i  dodać,  delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na takiej samej blaszce co karpatki. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę

Moje domowe kucharzenie
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 178

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Murzynek z wiśniami + film 144

masy z rozpuszczoną margaryną, cukrem i kakao wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy a białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartego ciasta przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy

Smakowite Dania
Sernik Królewski 430

składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki.  Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie(...)dodawać po jednym żółtku nadal ucierając, pod dodaniu żółtek dodać ser oraz budyń nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową. Ser wylać na kruche ciasto. Cześć ciasta z zamrażalnika należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sera. Piec ok 60 minut  na 180 stopni

Pychotkaaa
SERNIK KRÓLEWSKI 427

cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto na dwie części. Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki. Teraz masa serowa. Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy. Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki(...)wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta. Starłam ją na tarce o grubych oczkach. Na wiórki wylałam masę serową. Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego

potrawyregionalne
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1185

jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Równomiernie posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 566

jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Równomiernie posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Mała Cukierenka
Pyszny keks. 105

wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej masy, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę , wymieszaj lekko z ciastem. Gotowe ciasto wylej na wyścieloną papierem do pieczenia formę " keksówkę " ( ja użyłem

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowe Brownie z kremem z fistaszków 183

temp 180 C przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta.  Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam). Ponadto: Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z zagotowana wodą(...)puszki i podgrzać w rondelku ze śmietanką do uzyskania płynnego sosu do polania wierzchu. Na suchej patelni, na średnim ogniu podprażamy orzeszki do zrumienienia. Wykonanie: Ciasto po przestygnięciu przekrawamy na pół. Spodni blat smarujemy masą kajmakową, wykładamy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi i całość polewamy przygotowanym sosem karmelowym

W kuchennej krainie
Galette z ananasem 206

lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą(...)delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Ciasto orzechowo - truflowe 2260

rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować(...)startej mlecznej czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.Przed podaniem posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 195

Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g) Sposób przygotowania(...)proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki

Na Ciasteczkowych Papierach