ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:583/3191)

Prowansalska tarta pomidorowa 112

piec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić. Za pomocą robota kuchennego zmiksować ser kozi, 2 łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita. Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii

Mama Gotuje
Truskawkowe z bezą kawową 193

cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy(...)soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała  Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 141

blachy. Bardzo delikatnie (ciasto lubi się drzeć) przełożyłam do formy. Palcami ułożyłam ciasto i docisnęłam je do brzegów blachy tworząc rancik. Dżem roztarłam w miseczce na gładką masę, rozsmarowałam go na cieście. Posypałam najpierw bułką tartą, a następnie rodzynkami. Rodzynek nie ma potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 195

rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 160 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuszki z jabłkami 1098

szklanki mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej). 2. Obrane jabłka szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. 3. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, nakładamy po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek

Kuchnia domowa Ani
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 231

mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części. Masa orzechowa z karmelem: Składniki: 30 dkg orzechów(...)łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut. Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor. Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej

Kuchnia Pełna Pasji
Śmietankowiec z cukinią :) 178

pieczenia - 5 żołótek - niepełna szklanka mleka Składniki łączymy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną mrozimy w zamrażalce, tak aby ciasto było możliwe do starcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie(...)śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem blachę, układamy cukinię, przykrywamy mrożonym ciastem, które trzemy za pomocą tarki. Pieczemy 45 min. w 180*. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Tort na zakończenie roku 218

cukier. Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli damy gorący miód itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.Masa:3 szklanki mleka4 łyżki kopiaste kaszy manny Skworcu100 g masła1.5 łyżki cukru1 cukier waniliowy z prawdziwą(...)blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko. Wcześniej je prażymy na patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z truskawkami i kruszonką. 153

Ciasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej(...)Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki) wykładamy masę serową, układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ja chłodziłam później jeszcze w lodówce całą

Rozpustne gotowanie
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 203

wyrosło i w efekcie się nie połamało. Przepis na mazurek wielkanocny Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru 3 łyżki powideł śliwkowych Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach(...)międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. 5 Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. *wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl Artykuł Mazurek

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki z domową masą makową 129

mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI Potrzebujemy: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotowujemy zaczyn: do pojemnika kruszymy(...)ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym

Marder&Marder Manufacture
Wieniec makowy 229

okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier(...)jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Ambasador 136

Ciasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały.  Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka

Lena Gotuje
Ciasto bananowe - pyszne! 137

biała i gęsta dodajemy kolejno jaja i obrane banany, łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii  3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka 4. Ciasto(...)studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami

Słodki Kompromis
Ciasto "Orzech Włoski" 192

razem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)   Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 150 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka   Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 90 g masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki miodu   Krem budyniowy(...)wymiarach 24x35cm. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia.   Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.   Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie

Nastoletnie Wypiekanie