Pyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2-3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 - 3 łyżki śmietanyMasa serowa: 1 kg białego sera 10 dag margaryny1/2 - 3/4 szkl cukru 2 cukry waniliowe 4 jajka(...)oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem.Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i jajka ,wlać do gotującej się masy serowej. Chwile
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarazowej, bo łatwo się psuje i brzydko pachnie po zakiszeniu) wsypać do miski. Dolać zimnej przefiltrowanej (nieprzegotowanej) wody i wymieszać drewnianą łyżką. Wody powinno być tyle, by masa miała konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego). Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w nie za ciepłe miejsce. Zaglądać 2 razy dziennie, by zamieszać. Jeśli masa będzie robiła się zbyt gęsta, dolać wodę. Ściereczka musi(...)powinien być gotowy Jak rozpoznać? Po pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas ma ponad trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest
Weekendy w domu i ogrodziesoli morskiej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - około 125 ml wody (tak by masa miała dość gęstą konsystencję) Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów wędzonego boczku - kilka plastrów sera mozarella Brokuł gotujemy we wodzie. Następnie przyprawiamy solą i blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzch układamy pokrojony w mniejsze plasterki boczek oraz kawałki mozarelli. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 - 20 minut w temperaturze
Health-Fit-Lifecukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski i przykryć(...)posypać sezamem. Przygotowane pizze piec w 180°C przez około 18-20 minut. Uwaga: roztopione paluszki serowe mogą delikatnie wylać się na środek ciasta do pizzy, ale pomimo tego brzegi pizzy będą nadziane serową masą. Przygotowywanie serowych brzegów Smarowanie pizzy sosem pomidorowym i wygląd pizzy przed pieczeniem
Ugotowaćalbo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy masę serową. Składniki ser z wiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń(...)cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy i miksować. Dodać sok z cytryny , następnie olej i zakończyć wlewając
Z Kuchni Do Kuchnirodzinie. Wzorując się na tym przepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki(...)wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Wyłożyć ser na kruche ciasto. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka. • Pianę wyłożyć na ser. • Ciasto z zamrażarki
To co kochamproste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec. Polecam! (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g(...)Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i c ałość energicznie mieszając - zagotować. Na końcu wmieszać wiśnie. Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc). Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem waniliowym ubić
Di gotujerobić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Wyrównujemy powierzchnię ciasta poruszając blachą – powinno całkowicie i równomiernie się wypoziomować – wstawiamy blachę(...)dokładnego rozprowadzenia. Podbieramy łyżkę ubitej śmietany i mieszamy dokładnie z rozpuszczoną żelatyną. Dodajemy do masy żelatynowej kolejną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Wymieszaną śmietanę z żelatyną łączymy z ubitą śmietaną na mniejszych obrotach, żeby śmietany już nie przebić i od razu nadziewamy nią ciasto. ROLADA Delikatnie i ostrożnie rozwijamy ostudzone ciasto ze ścierki – moja roladę przekroiłam na dwie części
Karo in the Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy masa 220 g serka caprio 1 szkl mleka 4 łyżeczki żelatyny 3 gruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma(...)dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto. Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
Gotowanie jest łatweCiasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki. Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej
Passions hobbies lifecukrem. Mieszamy z czekoladą i wylewamy na nakłuty widelcem spód. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i foremkami do ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki. Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta. Powstałe z wycinania ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego
Mienta blogszklanki oleju Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez
Dzieje kuchennej WiewióryNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustopowstanie gładki mus. Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość dokładnie zamieszaj tak, aby nie zostały żadne grudy. Na koniec wmieszaj w ciasto mus bananowy. Bananową masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka – wbij go w środek ciasta – jeżeli po wyjęciu
Roślinna - blog wegańskiprzykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, ziarna słonecznika, płatki i siemię lniane. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Formułujemy wałek o dł. 30 cm i obtaczamy go w siemieniu. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blasze podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki Smakołyki