ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:570/3191)

Babeczki z makiem 134

smakoszy. Nie znam nikogo kto by nie lubił tych słodkich babeczek.  Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli ok 300 g masy makowej z bakaliami Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka(...)drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Na środek nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej, lekko wciskając ją w ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody

Smakołyki Asi
Piernikowy sernik królewski 252

zdążyłam zrobić..pyszny serniczek..polecam..250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać(...)zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce

Moje domowe kucharzenie
Rabarbarowe Oczarowanie 213

pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.  4. Masa kakaowa : Z mleka odlewam(...)budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.  6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kilimandżaro. 134

margaryny Aromat waniliowy 9 ml 3 łyżki kakao MASA 410 g brzoskwiń w syropie 500 ml śmietanki 30% żelatyna-fix deserowa 60 g CIASTO Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy(...)drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie części.  MASA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Śmietankę

Moje-pitraszenie
Naleśniki idealne - przepis podstawowy 283

mlekiem. Mąkę przesiać. Mieszając stopniowo dodawać do mleka i jajek mąkę. Połączyć z połową wody i resztą składników, zmiksować na średnich obrotach. Ciasto powinno być lejące i dość rzadkie. Odstawić na 20-30 minut. Przed smażeniem masę zamieszać, stopniowo dodawać pozostałą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - przy podniesieniu łyżki pionowo, ciasto powinno spływać pokrywając równocześnie jej powierzchnię. Coś(...)oleju. Wylać porcję ciasta jednocześnie przechylając lekko patelnię i zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego

Pełny talerz
Paznokieć 429

paznokcie. Ale kto by w to wnikał, trzeba po prostu spróbować i ocenić. Naprawdę warto. Składniki: Ciasto: 2.5 szklanki mąki 30 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Krem: puszka masy kajmakowej 30 dkg masła Dodatkowo: 70 g płatków migdałowych Sposób przygotowania(...)podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części..  Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Masę kajmakową utrzeć na gładką masę z masłem. Cała trudność tego ciasta polega na upieczeniu 3 placków. Jeśli nie macie 3 jednakowych blaszek, wystarczy wyciąć 3 jednakowe prostokąty z papieru do pieczenia o wymiarach około 36 x 25, wykleić

na moim stole...
ciasto z jabłkami z kruszonką herbatnikową i cynamonową śmietaną... 162

Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka(...)masa będzie miała zważoną konsystencję wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik przekładany 141

prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 200 g płynnego(...)dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną oraz śmietanę. W osobnej misce ubić na sztywno białka, a następnie bardzo delikatnie dodać je do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z truskawkami- chocolate and strawberry gateau 252

odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.  Wykonanie: Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie łyżką ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min. Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół.  Składniki(...)dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę. Do jednej części dodajemy truskawki. Mieszamy. Masę z truskawek wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugą połówką ciasta I wykładamy resztę masy serowo śmietanowej.  Dekorujemy truskawkami I polewą czekoladową. Smacznego

Smaki Edyty
Sernik piernikowy łaciatek 266

pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki kakao3 jajka1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pierników1 łyżeczka płaska cynamonu Skworcu1 kostka margaryny Palma Bielmar Masa serowa :1,5 kg sera białego chudego i półtłustego ( pół na pół(...)szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu7 jajek2 budynie waniliowe2 łyżki miękkiej margaryny Palma Bielmar kilka kropli olejku migdałowegoWykonanie :Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi - PYCHA :) 141

formie do pieczenia, po samą górę, łącznie z brzegami (w formie wysmarowanej wcześniej masełkiem). Dziurawimy masę widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. Po wyciągnięciu formy z ciastem z lodówki wykładamy wszystko papierem do pieczenia i na górę stawiamy żaroodporne naczynia lub sypiemy fasolę(...)łyżeczki cukru wanilinowego - 300g borówek amerykańskich Za pomocą miksera ubijamy śmietankę 30%, stopniowo dodajemy resztę składników, serek mascarpone po kawałku na sam koniec miksowania. Gotową masę rozmieszczamy na wystudzonym cieście i dekorujemy borówkami amerykańskimi

upichcona
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 424

brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy(...)białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkości i nie tylko
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia  409

pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka, dodać masło, cukry, ewentualnie ekstrakt. Pozostałe mleko blenderem zmielić z mąkami i jajkami. Na gotujące(...)łyżką, zagotować, pogotować jeszcze 2 minuty. Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

moj przepis na
Tarta orzechowa 166

piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka(...)cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Sernik z wiśniami 156

godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy(...)łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy

Różne smaki w kuchni