oleju. Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem, dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko, mieszam z bułką tartą. Ciasto rozkładam na blacie. Wykładam na środek masę pasztetową, zawijam tak, by zakładka znajdowała się u góry i dokładnie sklejam końce, by nic ni wypłynęło na zewnątrz. Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem i układam całość
W kuchni Karmel-itkiWspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki
Z Kuchni Do Kuchninabawić się zakalca. Przy wykonaniu ciasta trzeba postępować ściśle z przepisem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, jajka z cukrem możemy zmiksować, natomiast później masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika. Do wypieku ciasta(...)mąki tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny 300-400g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu *** W pierwszej kolejności jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt i sok z cytryny, mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką
Blog z Apetytemczubate łyżeczki proszku do pieczenia 150 g śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Składniki na kule serowe(...)szerokość i 4 w długość blachy) pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni i studzimy na upieczone i zimne ciasto z kulami serowymi wykładamy masę. dekorujemy fantazyjnie polewą :) Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Domowe ciastaPrzepyszne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu! Nie tylko na specjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka(...)pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego
Tagebuch po polskuPyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. SKŁADNIKI CIASTO: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka kakao Zielona masa: 3 szkl. zielonego soku Kubuś 2 budynie waniliowe, 1/2 galaretki o smaku kiwi, Masa biała: 300 ml śmietany 30%, 2 serki waniliowe(...)wody. Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 0,5 szkl. wrzącej wody, przelewamy do naczynia, zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Ananasa drobno kroimy. Wykonanie ciasta: Biszkopt smarujemy przestudzoną zieloną masą, układamy delicje, przykrywamy jasnym kremem. Posypujemy ananasem i zieloną galaretką. Zalewamy galaretką malinową
słodki bratekproszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki(...)lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce
Pobite gary Barbarysoku w buraczkach gotowanych jest inna, a inna w pieczonych. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany. Upiecz ciasto w temp. 180 st.C do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania(...)Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstaw na kilka godzin
Gotuj Sam!nieprzerwanie od lat. Jest puszyste, wilgotne i baaardzo czekoladowe. Można pokombinować i dodać do ciasta np. odsączone wiśnie drążone (to ulubiona wersja mojego małżonka), ale można pozostać również przy wersji podstawowej. Ja i tak już trochę zmieniłam także w wersji podstawowej, bowiem dodaję do masy czekoladę, tego w oryginale nie było. Przepis na mniejszą blaszkę. W większej blaszce będzie niższy(...)podgrzewam tylko do rozpuszczenia, nie zagotowuję. Z rozpuszczonej masy odlewam 1/2 szklanki, dodaję do tego 4 kostki czekolady i odstawiam na bok (to będzie nasza polewa do ciasta). Pozostałą czekoladę dodaję do masy (do garnka) i mieszam do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodaję 4 całe jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksuję chwilę mikserem, tylko do połączenia wszystkich
Smaczne Zdrowewymienię tu jeszcze cygańską babkę , choć ta z prezentowanym ciastem ma już naprawdę niewiele wspólnego. Tak więc kolejny, cygański wypiek na moim blogu, zapraszam:) składniki: ciasto: 300 g maku zmielonego dwukrotnie (użyłam gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła(...)góry nogami", czyli kremem na spód ułożyć na warstwie galaretki. (W oryginalnym przepisie na mocno stężoną już galaretkę rozsmarowywano resztę masy i przykładano drugim plackiem-moja wersja jest "szybsza" wymaga tylko nieco wprawy, żeby nie połamać ciasta przy odwracaniu-każdy może zrobić tak, jak mu będzie wygodniej). Wierzch polać polewą czekoladową. Przed podaniem ciasto powinno spędzić kilka godzin (najlepiej całą
6niebomałe kosteczki i dodajemy do reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny. Przepis na masę serową: Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy(...)pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia
Emcia Pichcipołowy cytryny Lukier 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szkl cukru pudru Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka
Mieszam w GarnkuDelikatna, puszysta masa z borówkami zamknięta w biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta(...)taki sposób, aby jedna jego część wystawała nad formę. Masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy (deseczką i czymś cięższym). Po ok. 30 minutach zdejmujemy „obciążenie” i wstawiamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
mojewypiekiinietylkokakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Masa Cappuccino : Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać cappuccino oraz mleko a następnie ubijać(...)ubitej śmietany dodać wiórki kokosowe i zimną żelatynę i zmiksować aż składniki połączą się ze śmietaną. Na schłodzonej masie cappuccino układam ciemny biszkopt, i wylewam masę kokosową oraz posypuje całości wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny-schłodzone smakuje najlepiej. rrarossa@gmail.com
RAROSSAdojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek pokrój w kostkę. Posyp wierzch ciasta. Ilość porcji: ok. 10 Czas przygotowania: ok, 1, 30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary