ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:593/3191)

Sernik tradycyjny 202

Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Do części 2/3 dodajemy kakao.    Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.    Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy(...)nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru. Miksujemy. Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Szybka napoleonka z masą grysikową 224

Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna.  Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy

Moje pyszne gotowanie
Serniczki 140

już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości. Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem. Zrobimy więc serniczki.    Ciasto już mamy. Czas na masę twarogową. Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy: -0,5 kg twarogu -2 łyżki stopionej margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru(...)margarynę i aromat. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.    Wykładamy nimi foremki.    Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości.    Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka

Maminek kulinarny
Sweetroll – The Elder Scrolls – słodka bułka 162

zaczynu dodaj letnie mleko, rozpuszczone masło, mąkę, miód, cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób na jednolitą, elastyczną masę – powinna być lepka, dlatego lepiej zrobić to za pomocą maszyny, lub podsypując ciasto i ręce lekko mąką podczas procesu. 3. WYRASTANIE (1,5h) Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż do formy(...)POLEWA (5 min) Serek i cukier puder (oraz opcjonalnie aromat migdałowy lub kilka kropel soku z cytryny) umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Powstałą polewą obficie smarujemy wierzch ciasta – nadmiar powoli spłynie bo bokach ciasta. PODANIE Ciasto podawaj lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Szklanica dobrego naparu lub miodu pitnego świetnie komponuje się z tą słynną

Nerds Kitchen
Bajaderki / ziemniaczki 257

Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!Spróbujcie!Na pewno nie pożałujecie!  SKŁADNIKI:* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada(...)łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy ,  następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy

Ostra na Słodko
Tort cappuccino 128

czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym  biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej.  Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica  śr 26 cm   Normal 0 21 false false false(...)łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować  kremem mascarpne.  Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się przelała po bokach. Zostawić do zastygnięcia

Wiem co jem
Makowe bułeczki z gwiazdką 258

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)wyrośnięcia. Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając kształt małym bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe rozwałkować i wyciąć z niego 25 gwiazdek. Żółtko rozmącić z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Dietetyczne ciacho migdałowe z dużą ilością słodkich owoców :) 169

mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki) 1 łyżka miodu 1 jajko Masa owocowa: 2 duże gruszki 2 duże jabłka cynamon mielony Piątnica Dodatkowo: płatki migdałowe Fresano Przygotowanie(...)dodaj owoce i cynamon, Duś do miękkości, tak aby owoce zachowały kształt kostek, a nie powstała paćka :) Aby zredukować ilość powstałej wody, zdejmij pokrywkę.  Po upieczeniu ciasta, wyłóż na wierzch masę owocową i posyp płatkami migdałów

Zdrowie na języku :P
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 112

malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku malinowego Dodatkowo: 1/3 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę.  Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na 2 części

My sweet a life
Tarta z owocami i białą czekoladą 133

pieczemy w 180 C przez 20 minut. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a gdy lekko przestygnie miksujemy ją z serkiem. Masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście. Wierzch dekorujemy malinami i borówkami

Zainspirowana w kuchni
Tarta z ricottą, malinami i jagodami 144

ciasto się nie unosiło). Ciasto z obciążnikiem piec ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.  Masa serowa: -375g ricotty -3 jajka -80g cukru pudru -10g cukru wanilinowego -1 łyżka soku z cytryny - 250g mrożonych malin -50g mrożonych jagód -wiórki(...)kokosowe -biała czekolada Wszystkie składniki dodać do miski i zmiksować na gładką masę ( miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Masę serową wylać na podpieczony spód, następnie poukładać owoce oraz posypać wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą.  Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 minut. Smacznego

Receptura smaku
Orzechowe trójkąty do kawy 132

składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kształt okręgu. Pociąć ciasto po przekątnych jak pizze. Góra Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, czekać, aż zrobi się dość gęsta masa. Masę orzechową wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach ok 40 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/orzechowe-trojkaty-kawy/ BosowKuchni Artykuł Orzechowe trójkąty do kawy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 120

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski

Wanilia i Kardamon
Ciasto grysikowe z malinami 371

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto grysikowe z malinami to pyszny przekładaniec bez pieczenia. Ciasto składa się z masy z kaszy manny przełożonej herbatnikami z musem malinowym i galaretką na wierzchu. Co tu dużo mówić ciasto smakuje obłędnie! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Marta Gotuje