ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:176/359)

Ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake 142

Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza

Be Fit Be Strong
Powidła śliwkowo - orzechowe 151

razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także

Opowieści z piekarnika
Bezglutenowe brownie z malinami 197

czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta

Gotuj Się Kto Może
Owsiane koszyczki z truskawkowym kremem 199

banana z dodatkiem niewielkiej ilości wody na gładki mus i połączyć ze składnikami suchymi. Dodać roztopiony olej kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru

Kuchnia Ellie
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 165

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 221

całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 184

laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe

Quinoa Raz!
Tort z kremem kakaowym 285

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2

czarrna od kuchni
Pierniczki z orzechami 157

lodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Pierniczki z orzechami 214

lodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Ciastka grysikowe 150

Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków

Tradycyjna Kuchnia
Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 173

Dzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z  orzechowym nadzieniem. W sam raz  do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej krupczatki 20 dkg masła 2 żółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka  kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można

Maślane ciasteczko
Babeczki black & white 97

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jestem fanką masła orzechowego i lubię go dodawać do różnych słodkości i nie tylko. Babeczki black & white są delikatne …

My Blueberry Corner
Tarta z porem i wędzonym twarogiem 215

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie

Polska Zupa
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 314

jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników.4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni

W kuchni Katie
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 183

mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek(...)słodycze w zależności od kraju mają wiele wariantów. Mogą być z nadzieniem daktylowym (najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort Snickers 371

utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej(...)więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania

Ciastkozercy
Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych (bez glutenu, mąki i cukru) 128

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych to propozycja na zdrową przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz unikających cukru. Oprócz tego są naprawdę pyszne, delikatnie chrupiące i niesamowicie kusząco pachną! Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku produktów, więc kto się skusi na takie(...)pyszności? Polecam! (około 10 sztuk) 150g masła orzechowego 50g ksylitolu (lub innego słodzidła) 1 jajko 100g płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło orzechowe z ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać płatki oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Di gotuje
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 184

makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady.  Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku. U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki:  (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie wierzch posmarować

Walijskie Pichcenie
Fit ciasteczka jeżyki 156

łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka masła orzechowego 50 g orzeszków ziemnych 50 dowolnej czekolady (u mnie wersja wegańska) Do miski przesiej mąkę orkiszową i ryżową, dodaj miód, olej kokosowy, jogurt grecki oraz jajko. Zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj

365 dni dookoła kuchni
Błyskawiczne kruche ciasteczka 183

słodkim kremem orzechowym. 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g masła lub margaryny 120 g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży(...)Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np. kajmakiem lub orzechowym

VioletoweKucharzenie
3 Bit - ZDROWSZA WERSJA 137

SKŁADNIKI:  na dużą blachę (21x38 ) Masa ciemna/ "fit kajmak": - rodzynki (300 g) 1 i 1/2 szklanki - Masło orzechowe (250 g) 1 szklanka - miód pszczeli - (50 g) 2 łyżki - kakao (11 g) - olej kokosowy - (30 g) - woda - 1 szklanka Masa jasna/ budyń jaglany: - mleko (u mnie 1,5%) (1200 ml) 1L i 3/4 szklanki - kasza jaglana (400 g) - miód(...)masłem orzechowym. 4. Wyłóż blachę herbatnikami, wyłóż masę ciemną, przykryj herbatnikami. 5. Wyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami. 6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia). W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj. 7. Polej ciasto polewą (wyjdzie

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną 260

łyżeczka wody sok z cytryny do smaku 100 g gorzkiej czekolady 4-6 łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona  Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy(...)palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy wypełnienie mazurków. Żurawinę miksujemy z łyżeczka wody. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Ma powstać konsystencja dżemu. Taką miksturą

Przysmaki Karolki
miodownik z orzechami i grysikiem 205

upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka 4 łyżki(...)blaszki do pieczenia.  Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut. Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 209

wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy

IMPRESJA SMAKU
Snikers wegański 176

Tradycyjny snikers na pewno smaczniejszy, ale Ci którzy nie mogą jeść ciast tradycyjnych wypróbują ten przepis. Przepis pochodzi z Ervegan Składniki na formę 15 cm : spód : 1 szklanka migdałów ok. 5–7 sztuk suszonych daktyli 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego) 1 łyżka wody 1 łyżka kakao (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) masa: ½ szklanki suchej kaszy jaglanej(...)gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki) ¾ soku z 1 cytryny ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin góra: szklanka suszonych daktyli (około 25 sztuk) 2 łyżki masła orzechowego , można go zrobić z orzechów archaidowych, laskowych i nerkowców dodatki: orzeszki, ewentualnie wiórki czekoladowe Przygotowanie  spodu: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry

Proste Potrawy
Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału (tylko 4 składniki!) 146

uzyskania jednolitej konsystencji. (Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.) Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Użyłam masła orzechowego

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania