szklanki mąki orzechowej (lub drobno zielonych orzeszków ziemnych) 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle
Di gotujeMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy(...)bardziej aromatyczne i słodsze od zwykłych, ich miąższ jest bardziej zwarty i dobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;) Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...? A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek
Kuchnia Prezydentowejczekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka(...)przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników. Polewa czekoladowo - orzechowa: czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzeszki posiekać lub podzielić na połówki, wymieszać z polewą i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieGruszki można zrobić też w nieco zdrowszej (ale równie pysznej wersji!) z masłem orzechowym w środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami
Ciastkozercyciasta tak by pokryło całą powierzchnię. Pieczemy na małym ogniu do momentu, aż na wierzchniej stronie pojawią się "bąbelki" a ciasto na brzegach wyraźnie podrośnie i będzie ścięte. 6. Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie syrop klonowy+masło orzechowe+świeża borówka amerykańska. Smacznego
vaniliowoczekoladowadelikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki(...)szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę
Roślinna - blog wegańskiRurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego Składniki: ciasto: - 166g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 66g margaryny roślinnej - 83g śmietana 18% - cukier waniliowy 8g - 1 łyżeczka cukru śmietana orzechowa: - 165ml śmietanki 30% - 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit) - 1 łyżeczka cukru pudru - 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania) dodatki: - cukier do obtaczania Przygotowanie(...)takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem. A więc wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, margarynę siekam nożem, następnie dokładnie rozrabiam ręką. Gotowe ciasto najlepiej odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie już schłodzone wałkuję, biorąc małe kawałki ciasta, na grubość około
Kuchnia co dniastronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy(...)jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli
Dzieje kuchennej WiewióryCzęsto zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic
Zdrowa Kuchnia SowyWielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki(...)łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty
Chocolate Muffin Blogmleka Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż(...)wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta
Kuchnia Danusiblogu w tym roku! Jeszcze jesteśmy przed świętami, więc to idealny moment na zrobienie tego obłędnego sernika 😍 Korzenny spód i ciasteczka, cynamon w serniku oraz pasta orzechowa z mixu orzechów Nutura to nieziemskie połączenie, którego warto spróbować zawsze, nie tylko raz w roku 👌 Oprócz pysznych serników życzymy Wam spokojnych świąt w gronie bliskich i kochanych osób. Cieszcie się swoją(...)przyprawy. 2. W misce wymieszać mąki i sodę. 3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty. 5. Ciasteczka piec
Candy Pandaskremówki 1 łyżka masła 3 łyżki dobrego kremu orzechowego 1 szklanka grubo krojonych orzechów włoskich, opcjonalnie laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dodać do jaj, wymieszać. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić
Kocham Czekoladękokosowej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (z małą ilością cynamonu w składzie) - ½ łyżeczki sody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) - około 300g masła migdałowego lub innego orzechowego - tabliczka gorzkiej czekolady 1. Zmielony len wymieszać z 9 łyżkami wody i odstawić na około 5 minut. 2. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć mikserem na puch. 3. Dołożyć do oleju(...)Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami lub orzechami
Candy Pandas