być aromatyczne. Po przepis sięgnijcie tutaj Kolejna propozycja to ciasto uwielbiane przez moje dzieciaki. Choć jest trochę pracochłonne jego smak wynagradza wszystko. Sam efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie ale również oko. Świetnie komponuje się na świątecznym stole. Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym zapraszam po przepis na ciasto z masą kukułkową Boże Narodzenie kojarzy mi się nie tylko(...)który zawsze specjalnie dla nas przygotowywała mama. Moja wersja miodownika jest nieco inna bo z dodatkiem masy orzechowej. Gwarantuję jednak, że jeśli spróbujecie go raz będziecie wracać do przepisu często. Ciekawi??? Jeśli tak, koniecznie zajrzyjcie tutaj A może skusicie się na ciasto typowo dla dorosłych? Aromatyczne suszone śliwki zanurzone w dużej dawce alkoholu to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Pijana śliwka
Fascynacje Animargin-bottom: 0.21cm; } Wczoraj prezentowałam przepyszne Orzechowe muffinki oraz Białą Pavlovą, dziś natomiast chciałam Wam zaproponować najlepszy sernik na świecie, który ja nazywam Sernikiem Teściowej, ponieważ przepis dostałam od mamy M. Powiem Wam w sekrecie, że ten sernik to uzależnienie, przez całe święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc (system wymiany świątecznej, pierwszy rok to Wielkanoc u mnie a Boże Narodzenie(...)órki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwietną alternatywą dla słodyczy: czekolad i ciast są desery na bazie jogurtu i owoców. Mus z dojrzałego mango jest tak słodki, że spokojnie zastąpi Wam cukier w tym deserze. Do tego dodałam płatki zbożowe oraz kwi i borówkę amerykańską oraz odrobiną masła orzechowego z migdałów (bez soli, bez cukru ani oleju palmowego!). Zapraszam i serdecznie polecam przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczki oleju kokosowego – 65g daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego – 30-40g mix ulubionych orzechów – 20g rodzynek Dodatkowo: – 100g gorzkiej czekolady – 0,5 łyżki oleju kokosowego Mąkę, mleko, miód i olej kokosowy dokładnie ze sobą łączymy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm i wykrawamy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
Be Fit Be Strongpołączenia składników. Łączymy masę orzechową z ubitą wcześniej śmietaną mieszając silikonową szpatułką. Gotowy krem orzechowy przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki skrapiamy mlekiem. Pozostały serek mascarpone (250 g) mieszamy z resztą Nutelli (ok. 125 g) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. godzinę. Moje ciasto chłodziło się w lodówce
Ciastkozercykaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego(...)spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy
Weekendy w domu i ogrodzieWypiek chleba na zakwasie opanowałam do perfekcji jak i ciasta drożdżowego. Od dłuższego czasu przymierzałam się do czegoś trudniejszego, chociaż tak naprawdę strach ma wielkie oczy i jak się okazało, to wcale takie trudne nie jest. Uwielbiam bagietki, zresztą cała moja rodzina je uwielbia i od tego postanowiłam zacząć. Wiem, że efekt finalny może nie jest zachwycający, bo ich kształt(...)drugi dzień są miękkie i nie kaleczą dziąseł. Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe
greenscarfkukurydziana też się sprawdzi) 2 łyżki oleju kokosowego 3 żółtka 1 jajko Warstwa I 3 łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?) Warstwa II daktyle bez pestek 250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga(...)minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź. 6. Zrób masę daktylową - odlej wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia. 7. Kładź masy - upieczony spód posmaruj masłem orzechowym. Na to połóż masę daktylową. Następnie układaj orzechy (możesz posypać szczyptą soli). Włóż
Powiedz dietom nieurodziny mojego synka. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej napar z herbaty KREM: 500g mascarpone 200g śmietanki 30% 500g kremu czekoladowo-orzechowego 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody DEKORACJA: 1/2 op galaretki truskawkowej 3/4 szklanki wody płatki kukurydziane muszelki Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny(...)należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 3 krążki i delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Żelatynę namoczyć w wodzie, aż napęcznieje i rozpuścić delikatnie
https:KKuchniaMniamskładniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki. sernik połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą
Pychotkaaaczubate łyżki masła orzechowego 50 g kruszonych orzechów ziemnych Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mąkę z białkami delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy(...)cały czas miksujemy aż do wyczerpania serka.Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy aż połączy się z masą śmietanową.Masę dzielimy na dwie części.Na paterę wykładamy jedną cżęść biszkoptu, na nim rozsmarowujemy część kremu, wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.Górę i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem.Posypujemy całe ciasto kruszonymi orzechami. Ja osobiście bardzo rzadko
słodkie i nie tylko historie kulinarnewięc pewnie wielu z was będzie piekło coś słodkiego. Bo weekend bez domowego ciasta czy babeczek to weekend stracony. Ale co zrobić, gdy mamy ochotę ale zdrowie ogranicza korzystanie nam ze słodkich wypieków? Mozna upiec bezglutenowe muffinki. Szybkie, proste i pyszne. Z dodatkiem masła orzechowego idealna, weekendowa, słodka przekąska. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 50 g masła orzechowego 500 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 średnie jabłka 50 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynków sułtańskich 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady cukrowe płatki śniegu Przygotowanie: Jabłka(...)przypadku, gdy ktoś nie posiada urządzenia wystarczy drobno pokroić. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao
Ciastka - domowe słodkościszklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy
Poezja smaku