Masło orzechowe dla większości osób (szczególnie tych nieco starszych) będzie kojarzyć się z dzieciństwem. W latach 80 ubiegłego wieku wielkie słoje masła orzechowe docierały do Polski z krajów zachodnich i były uważane za produkty „odświętne”. Obecnie nie brakuje ich na pułkach sklepowych lecz warto wiedzieć, że większość z nich nie jest warta naszej uwagi. Mając możliwość – zróbmy(...)grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło orzechowe. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 550-600 kcal (jedna łyżeczka to aż 95 kcal). Biorąc pod uwagę
Ciasna Kuchniaorzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) - TU są w dobrej cenie SKŁADNIKI NA MASĘ- KREM 250 g namoczonej mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) 2 łyżki masła orzechowego - TU znajdziesz w promocji 2 łyżki masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka czekolada- TU jest w promocji SPOSÓB(...)łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować
ClauditteMissCookingJeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli
Lamarida.plkiszone Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę mąki konopnej i dolewamy wody, aby powstało nam lejące się naleśnikowe ciasto. Niestety mąka konopna się tak dobrze nie klei, dlatego baza musi być z jakiejś innej mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy je masłem orzechowym, na które kładziemy plasterki ogórka. Zaginamy dwa końce, a następnie rolujemy prostopadle do tych zagięć. Idealne do pracy
Kryzysowa Książka Kucharskastrucli z makiem, zawsze wywoływało u mnie dreszczyk, czy wyjdzie czy nie:) Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli(...)polać polewą czekoladową. Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół Składniki Ciasto 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 0,5 szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie
Mieszam w Garnkudodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy od wielkości żółtek, jeśli ciasto jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części, z każdej odcinamy jeszcze po ok. 1/5 części (na wierzch), małe porcje ciasta wkładamy do lodówki. Każdą większą porcję rozwałkowujemy, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (ok. 22x33cm, wyłożonych papierem(...)cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i miksujemy na jednolitą masę. Na pierwszym schłodzonym blacie ciasta rozsmarujemy 1/2 część dżemu porzeczkowego. Posypujemy 1/2 porcją posiekanych orzechów i wykładamy 1/2 część ubitych białek. Na wierzch ścieramy 1 porcję pozostałego schodzonego ciasta. Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta. Jeśli mamy duży piekarnik to możemy upiec dwa placki na raz. Ja piekłam osobno
Domowy Smak Jedzeniawedle uznania) Wykonanie: Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy do nich zblendowane banany, jajka, olej, mleko, masło orzechowe oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy raz jeszcze. Ciastem wypełniamy papilotki. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 30 minut. ( do suchego patyczka
The Sweet Damselmnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe
Malinowa KawiarenkaWymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp. 180 c przez 20-25 minut w zależności od wielkości papilotek Smacznego! Artykuł Orzechowe muffiny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfinnego cukru) 2) Krem dyniowo-orzechowy -1 kg powyższej pasty dyniowej - ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin - ¾ szkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka(...)jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandasjaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :) Składniki: 2 białka 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy(...)daktyli + gorąca woda do zalania 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę oraz przyprawę do piernika i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto p rzełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem
Healthy food explorerCiecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów(...)gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas
Kuchnia MagdaLenyostatnio Wam pisałam jestem totalnie zakochana w cieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki. Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie! Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi. Niesamowicie delikatne i puszyste! Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek. Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce. SKŁADNIKI(...)masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + marmolada wieloowocowa i ulubione owoce ( borówki, maliny, jeżyny, aronia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę
Ostra na Słodkosłodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!Idąc(...)eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba witaminowa
peanutbuttermonsterSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 150 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami
Czerwień i błękit